Mari săritori cu schiurile: Matti Nykänen

Distribuie

Sportivul finlandez Matti Nykanen este probabil cel mai titrat săritor cu schiurile din istorie. Cu 46 de victorii în cadrul Cupei Mondiale la Sărituri cu schiurile, Nykanen se situează pe poziția secundă în clasamentul general al victoriilor, fiind depășit doar de Gregor Schlierenzauer, care a acumulat cu 7 victorii mai mult. Finlandezul este singurul sportiv care a cucerit cele mai importante cinci competiții ale săriturilor cu schiurile: Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial de sărituri cu schiurile, Campionatul mondial de zbor cu schiurile, Cupa Mondială, și Turneul celor 4 Trambuline. Este, de asemenea, singurul sportiv care a doborât de cinci ori recordul pentru cea mai lungă săritură din istorie.

Având patru titluri mondiale la sărituri cu schiurile, acesta este egalat doar de Adam Malys, la bărbați și Sara Takanashi, la femei.

Prima performanță notabilă din carieră a fost câștigarea medaliei de aur la Campionatul Mondial de sărituri cu schiurile pe trambulina mare de la Oslo, desfășurat în februarie 1982. Nykanen a avut cele mai mari sărituri în ambele manșe, de 108,5 și 102,5 metri, cumulând cu 2,8 puncte peste ocupantul locului secund. La competiția anterioară, pe trambulină normală, s-a situat doar al patrulea, la 4,9 puncte față de câștigător. Sezonul 1982-1983 a fost unul de succes pentru sportiv, reușind performanța de a câștiga atât Turneul celor 4 Trambuline (a înregistrat o singură victorie), cât și Cupa Mondială (10 victorii).

Finlandezul a participat la Jocurile Olimpice de la Sarajevo din 1984, fiind considerat unul dintre marii favoriți. La competiția desfășurată pe trambulina normală s-a clasat pe locul al doilea, la o diferență de doar 1,2 puncte, după Jens Weissflog, cel mai de succes săritor cu schiurile din istorie, de origine germana, deținător al trofeului celor 4 Trambuline și cel care avea să câștige Cupa Mondială din acel an. A câștigat categoric însă pe trambulina mare, pe 18 februarie, în fața aceluiași Weissflog, la o diferență considerabilă, de 17,5 puncte. Sezonul 1983-1984 l-a terminat pe poziția a doua, din nou în spatele lui Weissflog, care avea să cucerească toate trofeele, mai puțin K.O.P. International Ski Flying Week.

După o luptă strânsă cu germanul, dar și cu austriecii Andreas Felder și Ernst Vettori, care au dominat competițiile minore, Matti Nykanen reușește din nou să se impună în Cupa Mondială, la finalul sezoanelor 1984-1985 și 1985-1986.

Următorul an a fost cu totul nespectaculos, fiind poate cel mai slab de până atunci pentru finlandez și nimic nu anunța prestanța stelară din sezonul 1987-1988. Sportivul finlandez a câștigat aproape tot ce se putea câștiga în acel sezon: Cupa Mondială (10 victorii), Turneul celor 4 Trambuline (3 victorii și un loc secund), Turneul Elveției și trei medalii de aur la Olimpiada de la Calgary din 1988. Matti Nykanen a câștigat aurul la ambele competiții, atât la trambulina normală, cât și la trambulina mare, și aurul pe echipe. Cu trei medalii de aur, a devenit sportivul cu cele mai multe medalii obținute în cadrul unei singure ediții a Jocurilor Olimpice. Singura competiție la care a participat dar  nu a reușit să o câștige a fost Campionatul Mondial de Sărituri cu Schiurile, unde s-a clasat al treilea.

După 1988 rezultatele sale au început să scadă, ultima sa victorie de cupă mondială înregistrându-se pe 1 ianuarie 1989, în cadrul Turneului celor 4 Trambuline, unde a reușit să se claseze pe locul secund.

Palmares:

Jocuri Olimpice:

1984: 2 – trambulina normală / 1 – trambulina mare

1988: 1 – trambulina normală / 1 – trambulina mare

Cupa Mondială:

1 – 1983, 1985, 1986, 1988

2 – 1984

Turneul Celor 4 Trambuline:

1 – 1983, 1988

2 – 1985, 1989

3 – 1984

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *