SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2023 AU FOST ANUNȚAȚI MEMBRII JURIULUI ȘI DATA VIITOAREI EXPOZIȚII

Distribuie

World Photography Organisation anunță juriul competiției Sony World Photography Awards 2023, alături de noi premii și detalii despre expoziție. Printre acestea se numără introducerea unui premiu de 5.000 de dolari în sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, dar și o nouă prezentare individuală care va fi susținută de artistul ce va obține titlul de Fotograful Anului.

Expoziția Sony World Photography Awards 2023 revine la Somerset House, în Londra, în perioada 14 aprilie – 1 mai 2023. Expoziția din 2022 continuă să ajungă în mai multe locații internaționale, inclusiv la Museum of Photographic Arts, San Diego, California, în premieră (în intervalul 8 octombrie 2022 – 19 martie 2023) și, tot în premieră, la Open Eye Gallery, Liverpool, Marea Britanie (în perioada 10 noiembrie – 11 decembrie 2022).

SWPA

Ajunsă la cea de-a 16-a ediție, Sony World Photography Awards este una dintre cele mai mari și mai prestigioase competiții de fotografie din lume, care promovează cea mai bună fotografie contemporană din întreaga lume și le oferă fotografilor participanți o expunere internațională însemnată și oportunități de dezvoltare a carierei.

Sony susține competiția și contribuie la dezvoltarea continuă a culturii fotografice, oferindu-le creatorilor talentați de astăzi o platformă globală de exprimare. Înscrierea la competiție este complet gratuită, iar fotografii sunt evaluați în mod anonim de către un juriu format din personalități de top din industrie.

JURAȚII EDIȚIEI DIN 2023

 

Juriul din acest an este format din membri cu o gamă largă de cunoștințe și expertiză din medii și practici fotografice variate:

Categoria Professional

  • Mariama Attah, Head of Exhibitions la Open Eye Gallery, Liverpool, Marea Britanie
  • Tandazani Dhlakama, Asistent Curator la Zeitz MOCAA, Cape Town, Africa de Sud
  • Elisa Medde, Redactor șef, FOAM Magazine, Olanda
  • Ioana Mello, Curator independent și Editor foto; Membru Director, FotoRio, Brazilia
  • Sujong Song, Curator independent și Editor foto; Co-fondator, Seoul Lunar Festival, Republica Coreea
  • Mike Trow, Curator independent, Editor foto și Președinte al juriului

Categoriile Open și Youth

Eric Schlosser, Director Artistic, Tbilisi Art Fair, Georgia

Categoria Student

Eliza Williams, Editor, Creative Review, Regatul Unit

NOUTĂȚILE EDIȚIEI DIN 2023

Premiul pentru sustenabilitate

Anul acesta, World Photography Organisation va oferi un nou premiu, menit să recunoască poveștile, oamenii și organizațiile ale căror acțiuni evidențiază unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite în materie de mediu. Printre acestea se pot număra reprezentări ale schimbărilor climatice, perspective ale tehnologiilor și inovațiilor ecologice sau o celebrare a persoanelor și grupurilor care se străduiesc să facă diferența.

Premiul pentru Sustenabilitate va recompensa fotograful câștigător cu o sumă de  5.000 de dolari și cu o prezentare a proiectului său în cadrul expoziției Sony World Photography Awards de la Londra. Toți fotografii care participă la categoria Professional sunt eligibili pentru a câștiga premiul.

Prezentarea individuală a lucrărilor Fotografului Anului

În 2023, World Photography Organisation oferă un nou premiu pe care și-l va adjudeca cel care câștigă titlul de Fotograf al Anului. Pe lângă premiul în bani în valoare de 25.000 de dolari, un kit de echipamente de imagistică digitală Sony și includerea în expoziția și cartea Sony World Photography Awards, câștigătorul va fi recompensat și cu o prezentare individuală a lucrărilor sale în cadrul expoziției Sony World Photography Awards de la Londra, de anul viitor. Această oportunitate le permite fotografilor să-și dezvolte în continuare proiectul câștigător sau să expună o lucrare nouă, obținând astfel vizibilitate suplimentară și avansând în carieră. Prima dintre aceste prezentări va fi dedicată operei câștigătorului titlului Fotograful Anului 2022, Adam Ferguson (Australia), și va avea loc în cadrul expoziției de la Somerset House, în aprilie 2023.

Formatul categoriei Youth

Sony World Photography Awards 2023 introduce un nou format pentru categoria Youth, deschizând competiția pentru orice persoană cu vârsta sub 19 ani și invitându-i pe participanți să trimită până la trei imagini conectate cu tema Your Everyday. Juriul va selecta o listă scurtă de 10 fotografi care vor concura pentru titlul de Fotograful Anului la Categoria Youth.

DATELE EXPOZIȚIEI DIN 2023 ȘI DATELE TURNEULUI INTERNAȚIONAL DIN 2022

 

În 2023, expoziția Sony World Photography Awards va fi inaugurată la Somerset House, Londra, în perioada 14 aprilie – 1 mai 2023.

După expoziția de la Londra și o prezentare ulterioară la Tokyo, expoziția Sony World Photography Awards 2022 va ajunge în mai multe locații internaționale:

  • Lenzburg, Elveția, Fotofestival Lenzburg, 27 august – 2 octombrie 2022
  • Milano, Italia, Fondazione Stelline, 14 septembrie – 30 octombrie 2022
  • Buenos Aires, Argentina, artexarte, 27 septembrie – 23 octombrie 2022
  • San Diego, SUA, Muzeul de Artă Fotografică, 8 octombrie 2022 – 19 martie 2023
  • Berlin, Germania, Willy-Brandt-Haus, 21 octombrie 2022 – 15 ianuarie 2023
  • Liverpool, Marea Britanie, Open Eye, 10 noiembrie – 11 decembrie 2022

Detalii suplimentare despre locurile de desfășurare sunt disponibile pe site-ul World Photography Organisation.

PREMIILE ȘI DATELE LIMITĂ DE ÎNSCRIERE ÎN EDIȚIA DIN 2023

Înscrierile la Sony World Photography Awards au fost deschise pe 1 iunie 2022. Descrierea completă a competiției și a categoriilor poate fi găsită la worldphoto.org/sony-world-photography-awards      

Termenele limită pentru cele patru categorii ale Competiției sunt:

Professional: 13 ianuarie 2023, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Open: 6 ianuarie 2023, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Student: 30 noiembrie 2022, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Youth: 6 ianuarie 2023, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Toți câștigătorii categoriilor din cadrul competițiilor Professional, Open, Youth și Student vor primi echipamente de imagistică digitală de la Sony. În plus, vor fi acordate premii în bani în valoare de 25.000 de dolari americani pentru titlul Fotograful Anului și de 5.000 de dolari americani pentru titlul Fotograful Anului la categoria Open. Toate lucrările fotografilor câștigători și ale celor selectați pe lista scurtă vor fi expuse în cadrul expoziției anuale Sony World Photography Awards din Londra și vor fi apoi vor fi integrate în turneul internațional. Imaginile câștigătoare vor fi, de asemenea, publicate în cartea anuală a competiției. Câștigătorii finali vor fi anunțați pe 13 aprilie 2023.

NOTE PENTRU EDITORI

DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Produsă de World Photography Organisation, competiția de nivel internațional Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 16a ediție, expoziția cu intrare liberă reprezintă o voce a fotografiei globale și oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane. Competiția le oferă atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de afirmare oportunități pentru expunerea muncii lor, la nivel mondial. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; printre cei care au primit această distincție se numără Martin Parr, William Eggleston, Candida Hofer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Edward Burtynsky și Graciela Iturbide. Premiile promovează lucrările fotografilor câștigători și ale celor aflați pe lista scurtă, în cadrul unei expoziții prestigioase anuale organizate la Somerset House din Londra – worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition.

 

Despre WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation este o platformă globală de top dedicate dezvoltării și evoluțiilor culturii fotografice. Inițiativele sale referitoare la competiție oferă oportunități valoroase pentru artiștii care lucrează în domeniul fotografiei și ajută la dezvoltarea subiectelor referitoare la lucrările lor. Sony World Photography Awards este principalul program al World Photography Organisation. Înființată în 2007, aceasta este una dintre cele mai mari și mai prestigioase competiții de fotografie la nivel global, celebrând munca profesioniștilor de top și a celor în curs de afirmare, cu zeci de mii de vizitatori anuali ale expozițiilor sale globale. World Photography Organisation este ramura Creo care se ocupă de domeniul fotografiei, responsabilă pentru a dezvolta inițiative și programe în trei sectoare principale: fotografie, film și artă contemporană. Urmăriți World Photography Organisation pe Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) și LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Hashtag-urile pe care le puteți urmări sunt #sonyworldphotographyawards #swpa #swpanews.

CREO

Creo inițiază și organizează evenimente și programe în trei domenii principale: fotografie, film și artă contemporană. Înființată în 2007 sub numele de World Photography Organisation, Creo și-a extins în timp aria de activitate, dezvoltându-și misiunea de a pune în evidență oportunități valoroase pentru comunitatea creativă, dar și dorința de a-și extinde activitățile culturale. Astăzi proiectele sale de top sunt Sony World Photography Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London și Sony Future Filmmaker Awards. În parteneriat cu Angus Montgomery Arts, Creo ajută la livrarea obiectivelor grupului, dezvoltând și unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume. Cu o denumire inspirată din latinescul „Creez” (”I create” în engleză), acesta este spiritul pe care Creo dorește să-l transmită mai departe vocilor creative. www.creoarts.com

DESPRE SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation este o companie de divertisment creativ cu o fundație solidă în domeniul tehnologiei. De la servicii de Gaming și servicii de rețea, la Muzică, Imagini, Produse și Soluții Electronice, Soluții din domeniul Imagisticii și Tehnologiilor de Detectare și Servicii Financiare – misiunea Sony este aceea de a învălui lumea în emoție, prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații accesați sony.com/en

DESPRE SONY CORPORATION

Sony Corporation este responsabilă pentru divizia Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Cu viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin* oamenilor și societății din întreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony va continua să creeze produse și servicii în segmente precum home entertainment & sunet, imagistică și comunicații mobile. Pentru mai multe informații accesați sony.net*. Ambele cuvinte în limba japoneză, Kando înseamnă „emoție”, iar Anshin are înțelesuri variate precum liniște, stabilitate, fiabilitate și încredere. 

MEMBRII JURIULUI DIN 2023

Mariama Attah este Head of Exhibitions la Open Eye Gallery, Liverpool. Attah este curator de fotografie, scriitor și lector, având un interes deosebit pentru istoriile vizuale ignorate și pentru înțelegerea modului în care fotografia și cultura vizuală pot fi folosite pentru a da glas vocilor subreprezentate. Înainte de a se alătura Open Eye Gallery, a fost Editor Asistent al revistei Foam Magazine. Înainte de aceasta, Crator al Photoworks, unde a fost responsabilă pentru dezvoltarea și selectarea programelor și evenimentelor, inclusiv a Bienalei de fotografie de la Brighton, și a fost, de asemenea, Commissioning și Managing Editor al revistei anuale Photoworks. openeye.org.uk

Tandazani Dhlakama este Asistent Curator la Zeitz MOCAA. Înainte de aceasta, a lucrat la Galeria Națională din Zimbabwe între 2011 și 2017. Ea face parte din echipa de curatori pentru cea de-a 13-a ediție a Bamako Encounters – Bienala africană de fotografie (2022).  În 2016 a fost curatoare la Tsoko Gallery, un spațiu de artă independent din Harare, unde s-a ocupat de selecția lucrărilor expoziției inaugurale și a fost implicată în înființarea spațiului. Este deținătoare a unui masterat în studii privind galeriile de artă și muzeele la Universitatea din Leeds, Marea Britanie (2015) și a unei licențe în arte plastice și științe politice, Magna Cum Laude, de la Universitatea St. Lawrence, SUA (2011).zeitzmocaa.museum

Elisa Medde editează, selectează și scrie despre fotografie și cultură vizuală. Cu experiență în istoria artei, iconologie și studii fotografice, cercetările sale se apleacă asupra relației dintre imagine, comunicare și structuri de putere. Aceasta a fost nominalizată la multiple premii și a prezidat mai multe jurii de specialitate. Este încântată de colaborarea în programe educaționale, ca lector și membru al juriului, precum KABK, ECAL, Brera Academy, Fotofilmic și multe altele. Alături de selectarea de lucrări și spații artistice, aceasta scrie în mod regulat și pentru Foam Magazine, dar și pentru publicații precum C4 Journal, Something We Africans Got, Vogue Italia / L’Uomo Vogue, YET Magazine și multe albume artistice. Elisa este redactor șef al Foam Magazine, Amsterdam, acolo unde își desfășoară cea mai mare parte a activităților, începând din 2012. foam.org

Ioana Mello își desfășoară activitatea între Europa și Brazilia ca un curator independent de fotografie. Activitatea sa include o expoziție la centrul cultural Mains d’Œuvres din Paris; What’s going on in Brazil?, în timpul Rencontres d’Arles 2019, la Fundația Manuel Rivera Ortiz; și selectarea unor lucrări ale artiștilor Masina Pinheiro și Gal Marinelli la Rencontres d’Arles 2022. A selectat două expoziții în Portugalia în 2021, la festivalul Diafragma și la galeria Tryzy, și va participa la festivalul Imago Photography 2022. În Brazilia, a fost profesoară la Universitatea Pontificală Catolică din Rio de Janeiro (PUC-Rio) și membră a juriului premiului Web Photo Prize al Alianței Franceze. Este unul dintre cei cinci membri directori ai festivalului FotoRio și colaborează cu Galeria da Gávea, precum și cu alte festivaluri și platforme digitale braziliene. În prezent, lucrează la două cărți de fotografie și scrie pentru mai multe reviste. În plus, Mello participă în mod regulat la lecturi de portofoliu (Photodays, Filles de la Photo), mese rotunde și discuții. În 2021 a început să lucreze pentru rezidența Ithaque pentru fotografi din America Latină.

Sujong Song este curator și critic de fotografie și locuiește în Seul. Interesul ei de cercetare se referă la descoperirea culturii media și a culturii vizuale. Song a fost co-fondator al Seoul Lunar Photo din Seul, membru al Bienalei Dak’Art și membru al comitetului director al Bienalei de fotografie de la Daegu. Anterior, a fost curatorul unor expoziții, printre care Hurroo Hurroo (Muzeul de Fotografie GoEun, 2013), Five Views from Korea (Noorderlicht Photogallery, 2014), Map of Daily Life (Muzeul de Artă Lishui, China, 2015) și Hybrid/Metamorphosis (Bienala Dakar, 2016). A făcut parte din juriile pentru World Press Photo, POYi și Flash Forward, printre multe alte premii, și a fost nominalizată, de asemenea, pentru mai multe premii, inclusiv Prix Pictet și Joop Swart Masterclass. În prezent, Song este curator senior la Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Coreea (MMCA) din 2017.

Mike Trow este editor de imagini și fotograf. Și-a început cariera ca cercetător și reporter pentru Colorific, înainte de a ocupa funcția de editor de imagine la reviste precum Bizarre și Jack Magazine. A lucrat la ediția britanică a Vogue timp de 13 ani, unde a condus o echipă care a comandat, produs și regizat artistic toate fotografiile de portret și reportaj pentru revistă. În calitate de fotograf, a lucrat pentru Vogue și alte titluri. În prezent, lucrează în calitate de curator, consultant, editor și fotograf independent.

Eric Schlosser s-a născut în Franța. A început ca avocat, specializat în drept internațional și proprietate intelectuală. Cariera sa în domeniul proiectelor internaționale și al artelor se întinde pe o perioadă de peste 20 de ani. A lucrat în calitate de consilier cultural pentru Uniunea Europeană și Ambasada Franței, supervizând și concepând multiple proiecte în domeniul artelor vizuale și al artelor spectacolului. Îndepărtându-se de lumea diplomatică, a început apoi să colaboreze cu mai multe târguri de artă din diferite țări, în calitate de director artistic sau consultant strategic, sprijinind în același timp carierele mai multor artiști. În prezent, este directorul artistic al Tbilisi Art Fair și curatorul unor proiecte, în special în domeniul fotografiei, cel mai recent fiind cel realizat în colaborare cu Fotografiska, în sprijinul femeilor din Ucraina care vor să devină fotografi. De asemenea, oferă consultanță pentru colecții de artă contemporană și fotografie și participă în mod regulat la jurii de artă.

Eliza Williams este editor al Creative Review din 2019. Scrie, dezbate și comunică online despre publicitate, design și cultură vizuală de peste două decenii și este autoarea a două cărți publicate de Laurence King Publishing. De asemenea, este gazda podcastului Creative Review. creativereview.co.uk

CREDITE DE IMAGINE

DE SUS ÎN JOS, DE LA STÂNGA LA DREAPTA::

© Alexandros Othonos, Grecia, lucrare înscrisă la Categoria Open, Creație, Sony World Photography Awards 2023

© Michael O’Connell, Irlanda, lucrare înscrisă la Categoria Open, Portret, Sony World Photography Awards 2023

© David Jacobson, Regatul Unit, lucrare înscrisă la Categoria Open, Obiect, Sony World Photography Awards 2023

© François Mille, Franța, lucrare înscrisă la Categoria Open, Viață naturală & Sălbăticie, Sony World Photography Awards 2023

© Lola Akinmade Akerstrom, Suedia, lucrare înscrisă la Categoria Open, Fotografie Stradală, Sony World Photography Awards 2023

© Maurizio Ghiandoni, Italia, lucrare înscrisă la Categoria Open, Creație, Sony World Photography Awards 2023

© Ebrahim Rahiminezhad, Republica Islamică Iran, lucrare înscrisă la Categoria Open, Portret, Sony World Photography Awards 2023

© Mohamed Ameen, India, lucrare înscrisă la Categoria Open, Creație, Sony World Photography Awards 2023

© Catherine Lemblé, Belgia, lucrare înscrisă la Categoria Open, Portret Sony World Photography Awards 2023

© lucrezia testa iannilli, Italia, lucrare înscrisă la Categoria Open, Stil de viață, Sony World Photography Awards 2023

© Edgar Colindres, Guatemala, lucrare înscrisă la Categoria Open, Călătorii, Sony World Photography Awards 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *