Vinul este o bautura celebra in toata lumea, iar Girboiu este o crama romaneasca ofera o selectie extraordinara de sticla premiate de vin rosu, alb sau vin rose.
Potrivit celor mai prestigiosi somelieri, exista o serie de caracteristici care unesc vinurile de buna calitate. Acordarea atentiei acestor mici detalii atunci cand alegem ne poate oferi cheia succesului. Acestea sunt secretele vinului bun si sunt rezumate in urmatoarele:
Culoarea. Trebuie sa corespunda tipului de vin pe care vrem sa-l cumparam. Evident, culoarea depinde foarte mult de tipul de struguri sau daca coaja ta este mai mult sau mai putin groasa, timpul de macerare etc. Dar, in orice caz, este important sa fii atent la acest aspect. Va vom da cateva sfaturi in acest sens: un vin alb tanar ar trebui sa fie un galben pal. Daca este mai vechi, culoarea poate fi ruginie, asa ca este mai bine sa nu-l cumperi. La fel se intampla si cu vinurile rosii, daca nuanta lor este violeta, este un vin rosu tanar, care nu va fi la fel de compatibil daca urmeaza sa asortezi cu carne rosie.
Miros. Incercati sa cumparati vinuri din magazine specializate de unde puteti simti mirosul continutului sticlei inainte de a o cumpara. Daca vinul iti aminteste de flori, fructe si sugereaza lucruri asemanatoare pentru a-l mirosi, este ca ne aflam in fata unui vin bun. Daca este acru si otet, fuge de el.
Miros si gust impreuna. Acest tandem trebuie sa formeze un intreg unic. Daca observam ca exista multa prezenta si exces de lemn care mascheaza celelalte arome, mai bine aruncati-l deoarece este posibil sa fi ramas in butoaie care nu au fost aerate si sa prezinte elemente care ii contamineaza aroma.
Echilibru intre elemente. Mirosul, gustul, culoarea acestuia etc. Trebuie sa se integreze perfect intr-un intreg. Daca unul dintre ele iese in evidenta fata de restul, poate avea o anomalie. In acest caz, mai bine nu o alegem din nou.
Alcool si taninuri. Ar trebui sa favorizeze salivatia in gura. Este modul in care vor lasa amintiri in restaurant, asa ca ar trebui sa fie echilibrate netede, matasoase si nu astringente.
Persistenta. Gustul unui vin trebuie sa ramana in gura ceva timp. Prin urmare, vorbiti despre vinuri lungi. De obicei, cand un vin ramane zece secunde in gura este un vin bun.
Complexitate. Vinurile evolueaza la fiecare inghititura si omul trebuie sa perceapa ca aceste modificari apar pentru ca vinul ii trezeste simturile. Daca se intampla acest lucru, este un vin bun. In rest este un vin plat care nu ne va ajuta prea mult in serile noastre.
Mirosul de vin trebuie sa ne ramana in nas. Trebuie amintit ca simturile formeaza un intreg si ca este esential ca toate sa ramana active pentru a percepe mai bine.
Aspect cristalin. Daca vinul pare tulbure, aruncati sticla. Vinurile bune au intotdeauna un aspect limpede si cristalin, fara imperfectiuni.
O sticla atenta si ambalaj adecvat. Acestea spun multe despre grija care a fost pusa in prepararea acelui vin si ne asigura un procent bun de succes la masa. Amintiti-va ca frumusetea face, de asemenea, parte din modul nostru de a ne bucura de vin.