Aproape 13.5 milioane de oameni din Europa suferă de alergie la ambrozie. Cum pot fi controlate simptomele neplăcute

Distribuie

 Național, 30 august 2023. Aproape 13.5 milioane de oameni din Europa sunt afectați de alergii în acest sezon, din cauza ambroziei, potrivit ultimelor studii, iar în SUA și nu numai, aceasta este unul dintre principalele motive din spatele rinitei și astmului alergic. În ultimi ani, în jur 500.000 de români se confruntă cu aceeași problemă, conform Ministerului Sănătății. Specialiștii susțin că numărul persoanelor care vor dezvolta alergii pe parcursul timpului este în creștere, iar această plantă poate declanșa astmul de două ori mai des decât alte specii.

Provenită din SUA cu secole în urmă, ambrozia se răspândește în prezent tot mai rapid pe întreg continentul european, în special în zone cu temperaturi ridicate și cu terenuri virane. Poluarea și încălzirea globală din prezent, susțin cercetătorii, se află la baza înmulțirii ambroziei. Seceta din România este un factor care favorizează cu atât mai mult răspândirea sa. Specialiștii au observat că este necesar un singur exemplar de ambrozie pentru a elibera un miliard de boabe de polen în atmosferă. Pentru a fi declanșate simtomele alergice, este nevoie de la șase până la zece boabe pe metru cub de aer.

Principalele simptome provocate de alergia la ambrozie sunt, în primul stadiu, rinita sau rinoconjunctivita, afecțiuni care, ulterior, pot conduce la infecții și probleme mult mai serioase de sănătate, de la sinuzită până la astmul alergic. Printre soluțiile cele mai abordate de români la momentul actual pentru remedierea simptomelor alergice se numără: medicamentele antialergice, utilizarea măștilor, imunoterapia și curățarea propriu-zisă a hainelor, mâinilor și a feței după expunerea la ambrozie.

Evitarea mediilor în sezonul înfloririi plantei este aproape imposibilă pentru majoritatea românilor care sunt deja stabiliți în zonele care favorizează creșterea și răspândirea ambroziei. Urmarea unui tratament asemenea imunoterapiei poate fi adesea periculos din cauza efectelor adverse cutanate, pulmonare, gastrointestinale, renale și cardiovasculare. Specialiștii Dyson recomandă utilizarea unui purificator care are și rol de umidificare și ventilare a aerului.

Prin intermediul sistemului de filtrare HEPA, integrat în purificatoarele Dyson, dispozitivele captează până la 99.97% din particulele microsopice și alergeni din locuințele celor care suferă în acest sezon de simptomele provocate de ambrozie. Polenul pătrunde cu ușurință în încăperi, însă prin tehnologia HEPA a purificatorului Dyson, este captat rapid, alături de praf și alți alergeni.

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Alergologie si Imunologie Clinica, 1.120.000 de adulți din România au alergie medicamentoasă. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei nu știu care sunt substanțele care le provoacă simptome alergice și aleg să urmeze un tratament pe bază de medicamente, dovedit a fi mai degrabă nociv. Utilizarea unui purificator de aer, care are integrat și un sistem de hidratare igienică înlătură, atât polenul, principala cauză care declanșează alergia de ambrozie, cât și bacteriile. Purificatoarele Dyson folosesc cel mai avansat sistem de filtrare al aerului, printr-un un senzor de formaldehidă precis, cu un filtru catalitic, prin care înlătură constant formaldehida. Funcțiile purificatoarelor permit un aer mult mai proaspăt, igienizat, fără particule de polen.

Pe lângă tratamentele medicamentoase abordate de români, de terapii sau de alte metode care pot avea efecte adverse, există și soluții care îmbunătățesc calitatea aerului din încăperi, fără a aduce cu sine o serie de riscuri. Purtarea măștii, igienizarea regulată a feței, mâinilor, precum și evitarea zonelor favorabile pentru creșterea ambroziei pot fi o parte dintre măsurile cele mai sigure. Mai mult decât atât, o metodă și mai eficientă ar fi înlăturarea polenului și a altor alergeni din interiorul locuințelor prin purificatoare, asemenea celor realizare de specialiștii Dyson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *