Tinerii din ziua de astazi aleg sa petreaca din ce in ce mai mult timp socializand cu preponderenta in mediul online.
Socializarea online nu o poate suplini nicicand pe cea din viata rala, care presupune mai multa interactiune interpesonala cu interlocutorul, intr-un cadru fizic.
Socializand majoritatea timpului mediul online, tinerii din ziua de astazi tind sa isi piarda treptat abilitatile de comunicare nonverbala, abilitati pe care se bazeaza in proportie de 80% modul in care este transmis si perceput mesajul de catre interlocutor.
In ultimii ani, retelele sociale au acaparat atentia si timpul tot mai multor persoane, suplinind aproape in totalitate nevoia de interactiune fizica.
Acest tip de interactiune nu a facilitat socializarea, asa cum s-a crezut initial, ci efectul real care s-a propagat a fost diametral opus, iar rezultatul vizibil este suprimarea abilitatilor de comunicare si nevoie continua de a obtine validare, aspect ce se poate transforma cu timpul intr-o forma de dependenta.
Prietenii “online” pot sa nu fie neaparat apropiati in viata reala, ci mai degraba mijloace de a obtine validare. Bazandu-se pe acest pretext, retelele sociale au dezvoltat metode de distragere a atentiei si intrerupere a concentrarii, trimitand tot felul de notificari inutile.
Prin notificarile repetate pe care retelele de socializare moderne le trimit catre utilizatori, se urmareste de fapt cresterea timpului petrecut online, precum si a interactiunii cu ceilalti utilizatori.
Orice notificare primita de catre utilizator, poate duce la cresterea cantitatii de dopamina din creier, ceea ce va duce in timp la un anumit grad de dependenta pshica, asociat cu aceasta lume imaginara.
Reteaua de socializare chinezeasca Tik Tok este ultima inventie de acest fel, care a venit puternic din urma cu lectiile deja invatate, gata sa aduca in viata utilizatoruilor sai tot ceea ce au nevoie pentru a obtine cat mai usor validare.
Lansata in anul 2017 si beneficiind de o sustinere financiara masiva din partea guvernului chinez, aceasta retea a reusit sa inregimenteze foarte multi tineri, in special adolescenti.
Continutul pe care aceasta retea il promoveaza, este in special material video inregistrat cu telefonul mobil, iar scopul principal este acela ca utilizatorii sa obtina cat mai multa validare din partea celorlalti membri.
Printre mijloacele disponibile utilizatorilor putem mentiona inclusiv efectele speciale, care pot fi utilizate pentru a creea false impresii.
Spre deosebire de Youtube, continutul promovat pe Tik Tok este util doar in scop de distractie, iar timpul petrecut pe aceasta retea nu ne poate invata nimic folositor.
Din pacate tendinta de a consumarea a timpului liber intr-un mod total inutil, este foarte pronuntata in randul tinerilor, dar acest aspect le poate dauna foarte mult in viata de zi cu zi, acestia putand deveni distrasi, apatici si slab pregatiti pentru ceea ce inseamna cu adevarat viata de mai tarziu.
Incurajam petrecerea timpului in mediul online intr-un mod cat mai responsabil, preponderent cu scopul de a invata lucruri noi, utile unei evolutii asumate, care poate aduce mult mai multe satisfactii pe termen lung.
Nu credem ca poate fi util nimanui sa isi petreaca prea mult timp vizualizand clipuri si poze amuzante, cautand validare, sau jucandu-se compulsiv pe calculator, consola sau telefon.
In mod paradoxal, in vreme ce milioane de tineri irosesc timp pretios, proprietarii acestor retele de socializeaza incaseaza venituri enorme, neavand timp de pierdut cu astfel de preocupari.