Este China vinovata de producerea pandemiei COVID19 ?

Distribuie

Pe fondul pandemiei COVID19, lumea pare sa sufere o grava criza economica si umanitara, care pare ca nu se va sfarsi prea curand.
Daunele umane pot fi greu cunatificate, deoarece oricare ar fi varsta medie a celor decedati, viata nu are pret.
In ceea ce priveste daunele economice, la nivelul lunii aprilie 2020, acestea depasesc mai multe trilioane de dolari, milioane de oameni ramanand fara locuri de munca, precum si un numar urias de afaceri au ramas inchise sau au intrat in faliment.

Din datele pe care le avem pana in acest moment, nu putem sti exact daca adevarul a fost ascuns voit de ochii presei internationale.
Din ceea ce stim pana in acest moment, chinezii au constientizat inca de la sfarsitul lunii noiembrie 2019, faptul ca au de a face cu o tuplina de coronavirus deosebit de periculoasa.
Avand experienta epidemiei SARS din 2003, pe care au reusit sa o tina sub control, statul chinez a incercat sa minimizeze amploarea pe care infectarea cu noul coronavirus o avea deja la nivelul provinciei Wuhan.

Statele lumii au inceput sa banuiasca faptul ca ceva nu este in regula in China, dar in ciuda tuturor dovezilor, OMS a recunoscut transmiterea de la om la om a virusului abia la sfarsitul lunii ianuarie 2020.

Cu o perioada de incubatie de pana la 27 de zile, precum si cu o contagiozitate mare, inca de la aparitia primelor simptome, acest virus deosebit de periculos, s-a dovedit a fi o enorma bomba cu ceas pentru intreaga omenire.

Din pacate, majoritatea statelor lumii au lasat China sa isi rezolve problema, oferind asistenta si sfaturi, dar neluand masuri preventive la timp pentru a-si proteja proprii cetateni.
In momentul in care, cu mare intarziere, OMS a declarat pandemie globala, putine lucruri mai puteau fi facute pentru a preveni explozia de cazuri.

In contextul in care numarul de cazuri a crescut brusc in mai multe tari, acestea au fost luate pe nepregatite, sistemele sanitare fiind asaltate de numarul urias de bolnavi.
Este interesant faptul ca unele tari aflate in vecinatatea Chinei, cum ar fi Taiwan, Vietnam si Coreea de Sud au stiut sa isi protejeze si sa isi informeze cetatenii.

Derularea ulterioara a evenimentelor o cunoastem cu totii, in acest moment se incearca cu disperare controlul numarului de cazuri, dar din pacate nu putem anticipa inca sfarsitul acestui cosmar.

Dupa ce problema pandemiei va fi rezolvata, este necesara analiza tuturor cauzelor care au facilitat raspandirea acestui virus la o asemenea scara globala.
Cel mai probabil aceasta problema va fi transata printr-un proces cum nu s-a mai vazut pana acum, la sfarsitul caruia vor fi stabiliti vinovatii si despagubirile platite.

Aruncarea vinei pe o singura tara nu ajuta prea mult la combaterea urmatoarelor pandemii, care vor veni, cu siguranta, in viitorul apropiat.
Este necesar ca statele lumii sa dezvolte o politica comuna coerenta, pentru a putea preintampina astfel de dezastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *