Ericsson, parteneriate puternice cu 3 dintre liderii mondiali pe segmentul cloud pentru maximizarea beneficiilor aduse de tehnologia 5G

Distribuie

Beneficiile economice și sociale aduse de tehnologia 5G sunt uriașe, iar la nivel global statele fac eforturi pentru a implementa cât mai eficient și rapid aceste rețele.  Aceste oportunități pot fi valorificate pe deplin doar prin integrarea soluțiilor și tehnologiei cloud.

Astfel, Ericsson a pus încă de acum câțiva ani, bazele unor parteneriate puternice cu trei dintre liderii globali de servicii cloud – Microsoft, Google și Amazon – cu scopul de a maximiza avantajele 5G. Colaborarea este binevenită cu atât mai mult în contextul în care tehnologia 5G, edge computing-ul și Internet of Things (IOT) redefinesc fundamental rolul furnizorilor de servicii de comunicații, precum și pe cel al telecomunicațiilor, în general.

 

Capacitățile platformelor cloud sunt esențiale pentru a ajuta providerii să accelereze procesul de transformare digitală și să maximizeze avantajele soluțiilor software de cloud native, precum cele din portofoliul de produse dezvoltate de Ericsson.

Prin intermediul soluțiilor cloud, furnizorii de servicii de comunicații pot pune la dispoziția clienților lor noi servicii 5G, pe care să le valorifice apoi mai rapid. Deoarece facilitează o utilizare mai eficientă a resurselor, tehnologiile cloud pot optimiza indicatori financiari precum CAPEX sau OPEX.

Soluțiile software de cloud native sunt extrem de importante și în ceea ce privește valorificarea deplină a potențialului tehnologiei 5G. De asemenea, tehnologiile cloud pot amplifica beneficiile economiilor de scară, maximizând nivelul de interoperabilitate și eficiență al unei afaceri. Așadar, devine extrem de important să se adapteze constant oferta de produse și servicii pentru companiile de pretutindeni. Tranziția la cloud poate înlesni acest proces de adaptare a companiilor la așteptările clienților pentru a rămâne competitive pe piață.

Având în vedere acest context, Ericsson a dezvoltat de-a lungul timpului parteneriate cu diferite companii din domeniul tehnologiei, conturându-și astfel un portofoliu solid de soluții și produse, care pot răspunde nevoilor unei game extinse de clienți.

Platforme de dezvoltare a business-ului

În luna noiembrie a anului trecut, Ericsson și Telstra au început să dezvolte o soluție de edge cloud dedicată clienților enterprise. Aceasta platformă facilitează livrarea serviciilor si aplicațiilor noi care permit inovare, functii de self-care și customer care în domeniul agriculturii, al industriei de productie, dar și servicii de conectivitate la nivel enterprise și smart cities.

Un alt exemplu interesant de avans pentru industria de telecomunicații este colaborarea dintre Telefonica Germania, Amazon Web Services și Ericsson, întrucât parteneriatul celor trei companii permite automatizarea industriei și digitalizarea economiei.

Scopul este acela de a genera noi soluții industriale mai rapid, optimizând capabilitățile de automatizare în producție, al proceselor de logistică și folosirea soluțiilor edge computing pentru implementarea aplicațiilor în timp real.

Un aspect important al acestui proof-of-concept este implementarea 5G Core direct în cloud pentru a câștiga flexibilitatea serviciilor și a reduce costurile.

Infrastructura de comunicații dezvoltată în cloud

La finalul lunii iunie 2021, Google Cloud și Ericsson au anunțat un parteneriat pentru dezvoltarea unor soluții 5G și de edge cloud care să faciliteze transformarea digitală în rândul furnizorilor de servicii de comunicații și care să le permită acestora să implementeze noi scenarii de utilizare.

Totodată, în cadrul acestui parteneriat, Google Cloud și Ericsson dezvoltă un proiect pilot pentru aplicații edge într-o rețea în timp real a companiei TIM.

Proiectul care va automatiza funcțiile din rețeaua 5G Core a TIM și aplicațiile cloud-based, vor folosi infrastructura Telco Cloud TIM, soluția Google Cloud, precum tehnologia de orchestare dezvoltată de Ericsson și rețeaua sa 5G Core.

În acest fel, companiile din sectorul automotive, din domeniul transporturilor, cele din industria de productie, și nu numai, își vor putea îmbunătăți eficiența, reduce latența și își vor putea spori gradul de conectivitate din locațiile fizice.

Soluții de mobilitate inteligentă

Ericsson facilitează connectivitatea autovehiculelor de mai bine de 10 ani. Compania colaborează cu producători auto, furnizori de servicii de comunicații si alți parteneri din ecosistem, pentru a susține transformarea industriei. Interconectând peste 4 milioane de mașini, care reprezintă 10% din piața globală Ericsson Connected Vehicle Cloud (CVC) este cea mai comprehensivă platformă de acest gen din industria globală de automotive, oferind servicii pentru mai mult de 130 de țări.

Ericsson Connected Vehicle Cloud le oferă producătorilor de vehicule posibilitatea să scaleze global și să administreze cu ușurință aspecte legate de securitate, de reglementare legislativă internațională a datelor, precum și de conectivitate, managementul datelor, analize și restul detaliilor necesare pentru a aduce pe piață noi servicii complexe. Ericsson oferă pachete de servicii menite să deservească atât servicii 5G-ready de bază, cât și servicii foarte avansate, toate acestea pentru a îmbunatăți siguranța și experiența de conducere resimțită de către conducătorul auto.

Ericsson lucrează la dezvoltarea noii generații a platformei Connected Vehicles Cloud bazându-se atât pe propria expertiză, ca lider în domeniu, cât și pe parteneriatele pe care le are cu furnizorii de soluții și servicii de cloud, precum Amazon și Microsoft.

Noi soluții din sfera Business Support Systems (BSS)

Furnizorii de servicii de comunicații încearcă să beneficieze cât de mult de avantajele platformelor cloud, astfel că ecosistemul de parteneriate din industria de telecomunicații devine tot mai amplu. Un exemplu în acest sens poate fi considerat parteneriatul dintre Ericsson și Amazon Web Services, care tocmai a fost extins cu scopul de a certifica portofoliul de produse BSS dezvoltate de Ericsson în platforma cloud a Amazon Web Services. Astfel, clienții Ericsson care optează pentru soluții cloud din portofoliul BSS pot să beneficieze și de avantajele suportului oferit de soluțiile Amazon Web Services, în vederea optimizării afacerilor prin intermediul tehnologiei 5G și de a monetiza noi servicii dedicate atât consumatorilor, cât și clienților de tip enterprise.

Soluții de tip enterprise pentru sfera telecomunicațiilor

Odată cu apariția arhitecturilor 4G și 5G, lumea telecomunicațiilor a devenit atât de complexă din punct de vedere tehnic, încât marii vendori au decis că este necesar să apeleze la colaborări externe, implicit și în zona de cloud. Având în vedere amploarea unei soluții de telecomunicații, acest lucru a reprezentat o provocare din mai multe puncte de vedere, dar în special un câștig în zona de dezvoltare. Așadar, cu această ocazie, s-au ivit foarte multe oportunități, iar business-ul în zona de enterprise a început să crească enorm.

Un foarte bun exemplu este colaboarea Ericsson cu Microsoft Azure, unde se îmbină o arhitectură completă Ericsson de Voice over LTE (4G),  cu o rețea de servere dedicate din partea Microsoft, prin care se oferă caracteristici de tip “end to end”  către parteneri din zona privată/enterprise. Soluția este bazată, de asemenea, pe Docker & Kubernetes, ceea ce oferă o modularitate în dezvoltarea și gestionarea unui astfel de ansamblu. Acest produs are la bază un mediu tehnic complex, construit de echipe dedicate pe orice arie de competență, astfel încât clientul final (enterprise) să poată beneficia de aceleași servicii precum cele dedicate clienților comerciali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *