Asociația Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică și militează pentru consumul de legume sănătoase

Distribuie

București, 23.08.2022. Felul în care ne alegem hrana a avut dintotdeauna un rol important în menținerea sănătății, iar înainte de a fi un trend, care s-a manifestat mai întâi în țările din Occident și mai apoi la noi, consumul produselor din categoria ”bio” este astăzi o necesitate. O veste bună în această direcție vine de la Asociația Ateliere Fără Frontiere care, în 2015, a lansat proiectul fermei sociale ”bio&co”, dezvoltat în satul Ciocănari, din comuna Niculești (județul Dâmbovița). Pe lângă faptul că aici se produc mai multe categorii de legume – cum ar fi tomate, castraveți, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde sau unele mai speciale: rucola, kale, muștar -, Asociația oferă și locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate, fără șanse pe piața muncii.

”Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri – natural. Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament”, spune Andreea Despa, șef echipă ferma bio&co , în prezent, la fermă fiind angajate 12 persoane.

aff_ferma (1)

Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătrați de solarii (pentru o producție 52 de săptămâni pe an), ferma a obținut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.

Săptămânal, producția obținută este distribuită către 100 de clienți din București și Ilfov, iar fiecare coș – comandat în baza unui abonament – are între patru și șase varietăți de legume. Ca să încurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru menținerea sănătății, prețurile variază în funcție de felul de legume pentru care optează clienții și de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coș ”Bio&co”.

Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulți angajați abonați dar și în 14 puncte de livrare aflate în centru și în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei..

”Ne dorim ca, în majoritatea timpului, clienții să ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Producția și distribuția locală a alimentelor după principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon și asigură prospețimea legumelor, fără a fi nevoie de ambalaje de plastic și implicarea unui lanț de distribuție”, spune Damien Thiery, directorul general al Asociației Ateliere Fără Frontiere.

Este de la sine înțeles că fermele agricole sociale, așa cum este și ”bio&co”, reprezintă o soluție reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii românești și europene, precum și pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă și cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, agricultură durabilă și creștere economică în mediul rural, dar și o alimentație sănătoasă pentru consumatori. Legumele certificate ecologic sunt din ce în ce mai apreciate și căutate pe piața locală, în contextul în care certificarea oferă o garanție pentru sănătatea consumatorului.

Conform datelor Comisiei Europene doar, 3,5% din suprafața agricolă a României este ecologică, iar potențialul de creștere este cu 62% în următorii nouă ani. Mai mult, la nivel european, în acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole. ”Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea și sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru între cantitatea pe care o consumă și cea pe care o cumpară. În timp, dacă se evită risipa alimentară, costul pentru alimente poate fi redus și investit în legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult să producem atât cât este necesar pentru a evita risipa alimentară”, adaugă Lorita Constantinescu, Director de Dezvoltare.

În strânsă legătură cu această ferma socială mai un proiect pilot , o fermă pedagogică pe tema alimentației sănătoase, biodiversității, protecției mediului și descoperire senzorială pentru copii.

Mai mult, Asociația Ateliere Fără Frontiere se află în permanentă legătură cu fermierii care doresc să dezvolte proiecte în agricultura ecologică în speranța că, în următorii ani, astfel de ferme certificate ecologic să se dezvolte la nivel național  și, astfel, numărul consumatorilor să ia amploare.

.

Despre Ateliere Fără Frontiere:

Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o organizație non-profit, înființată în 2008 pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. Ca să își îndeplinească misiunea, AFF a creat trei întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică – educlick, remesh și ferma ”bio&co”, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socio-profesională, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *