Peste un sfert dintre români s-au aflat în situația în care au ratat o avansare sau angajare din cauza lipsei unei certificări de competențe digitale

Distribuie

ICDL – The Digital Skills Standard – și ești gata de oportunități noi

 

București, 09.11.2022: Cu toate că digitalizarea abia prinde rădăcini în România, în viitorul apropiat va deveni esențială în numeroase domenii de activitate. Acest fapt îi determină pe români să realizeze importanța obținerii unui certificat de competențe digitale: 73% dintre aceștia susțin că obținerea unui certificat de acest fel contribuie într-o mare măsură la creșterea oportunităților de angajare, în timp ce 53% consideră că îi ajută să avanseze în carieră în cadrul aceluiași job, ne dezvăluie un studiu local condus de ICDL împreună cu Cult Market Research.

Aruncând o privire la schimbările care s-au produs în ultimii ani, realizăm că lucrurile au evoluat foarte rapid atunci când vorbim de social media, inteligență artificială și automatizarea mai multor domenii. Spiritul antreprenorial este, de asemenea, în continuă dezvoltare, iar majoritatea business-urilor își au locul în online. Motive pentru care ICDL dorește să le ofere atât antreprenorilor, cât și celor care își doresc să activeze în mediul online, oportunitatea de a dezvolta skill-uri esențiale job-ului lor precum: Web Editing, Image Editing, Online Collaboration, Digital Marketing, Insights (introducere în AI, Cloud, IoT etc).

Digitalizarea României poate fi văzută într-o notă pozitivă datorită conștientizării și acceptării românilor că au nevoie de competențe digitale pentru a se putea adapta acestor vremuri. Conform rezultatelor aceleiași cercetări, din perspectiva a 76% dintre respondenți, principala abilitate profesională căutată de angajatori în viitor este abilitatea de utilizare a calculatorului. Astfel, ICDL introduce opțiunea pe LinkedIn prin care absolvenții ICDL să își poată face vizibile certificatele și modulele obținute. Acest lucru îmbunătățește perspectivele de promovare în carieră și scade probabilitatea de a pierde o ofertă de serviciu. ICDL, identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent, este folosit și recunoscut în peste 100 de țări de către companii de renume în administrație sau de instituții de învățământ de prestigiu.

Privind dintr-o altă perspectivă, pandemia a avut un impact major în ceea ce privește activitatea instituțiilor de învățământ sau a companiilor. Profesorii și elevii au fost nevoiți să-și desfășoare activitatea  online, pe când companiile sau instituțiile de stat au implementat sisteme pentru plăți online, work from home, etc. Astfel, pandemia a scos la suprafață carențele la nivel tehnologic ale sistemului și lipsa competențelor digitale ale românilor.

ICDL este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) şi DigCompEdu (pentru cadrele didactice). Structura de competențe europene și internaționale sau programele standard de dezvoltare a competențelor digitale cu recunoaștere internațională răspund nevoii de evaluare, urmărire și actualizare a oricărui tip de profil de competențe şi asigură un impact real al oricăror acţiuni de creştere a aptitudinilor digitale ale românilor.

ICDL vine în ajutorul românilor cu module personalizate. Fie că vorbim despre dezvoltarea unor competențe de bază sau avansate, ICDL include în portofoliul său module noi și potrivite nevoilor din parcursul academic sau profesional al fiecăruia. În funcție de natura fiecărui modul, cursanții pot regăsi diferite specializări și niveluri conforme cu așteptările lor. Optând pentru unul dintre modulele de pregătire, cursanții vor face cunoștință cu o paletă variată de oportunități de învățare: IT Security (Cyber), Computing, Robotics, Prezentări, 3D Printing, etc.

Despre ICDL

ICDL/ ECDL – The Digital Skills Standard este cel mai utilizat standard de certificare  a competențelor digitale fondat în Europa, care, în cei peste 20 de ani de implementare, a devenit recunoscut la nivel internațional, pe toate continentele lumii.

ICDL Foundation își propune să dezvolte în continuare programe de certificare a competențelor digitale relevante pentru timpurile noastre, în care tehnologiile se extind și se modifică mai repede decât oricând. Introducerea conceptului ICDL în Europa marchează nu numai extinderea globală a numelui standardului de certificare ECDL, ci și o nouă etapă în dezvoltarea certificărilor din portofoliu, lansarea de noi module și o nouă structură de programe.

Toate aceste noutăți vor fi disponibile treptat și în România, în completarea portofoliului curent de certificări ECDL, și vor contribui la asigurarea nevoilor de competențe digitale ale studenților, angajaților și profesioniștilor din întreaga Europă, într-un moment în care tehnologiile se dezvoltă mai rapid decât oricând.

  • ECDL Romaniaeste Operatorul National al licenței ICDL/ ECDL, cu o rețea de peste 800 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul tarii. Prin rețeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel național și prin proiectele derulate, ECDL Romania asigură tuturor oportunitatea de a obține și de a-și certifica la standard internațional și pe un anumit nivel competențele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații  în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificării ICDL/ ECDL.
  • ICDL Foundationeste o organizație internațională dedicată dezvoltării standardelor de competente digitale la nivelul forței de muncă, în educație și la nivelul societății în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei rețele globale active, permit indivizilor și organizațiilor să evalueze, să dezvolte și să certifice competente de utilizare a computerelor și a altor instrumente digitale, pe baza standardului ICDL, recunoscut global.

Calitatea și reputația ICDL sunt construite pe 20 de ani de experiență în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare și  aderarea consecventă la standardele de calitate ICDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *