Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie: 1 roman din 2 cu tulburări mintale si de comportament este diagnosticat si tratat instituțional pentru boli psihice

Distribuie

  • Conform INSP, in anul 2021 aveam 232.000 cazuri existente de tulburari mintale si de comportament carora in fiecare an li se adauga aproximativ 250.000 cazuri noi
  • In acest timp harta tulburărilor mintale si de comportament in România arata cam asa:
    • Aproximativ 30 de cazuri noi la 1000 de locuitori/an
    • 0,1 psihiatri la 1000 de locuitori,
    • 1 pat la 1000 de locuitori
  • Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARRP) trage, in aces context, un semnal de alarma legat de nevoia de reforma a sistemului in cadrul Conferintei Nationale de Psihiatrie care se desfasoara in perioada 7-10 iunie la Hotelul Crowne Plaza din București.

Președinte ARRP, dr Ana Giurgiucă: ”Domeniul psihiatriei și al sănătății mintale a realizat, in ciuda contextului instituțional si legislativ din România, progrese remarcabile, ceea ce a condus la abordări terapeutice mai eficiente și la generarea unor servicii de calitate în beneficiul pacientului și al satisfacției noastre profesionale. Rolul medicului psihiatru este unul central în cadrul serviciilor de sănătate mintală.  Nevoile complexe de îngrijire necesita si prezența altor specialisti pentru a forma echipe multi- și interdisciplinare. Lipsa unei reforme în sănătatea mintală din România crește  povara deja existentă,  care este asociată tulburărilor psihiatrice. Stigmatizarea, inconsistența legislației, lipsa serviciilor integrate și resursele limitate alocate sănătății mintale sunt doar câteva dintre obstacolele cu care ne confruntăm în misiunea noastră de a oferi servicii complexe tuturor celor care au nevoie de ele”.

Persoanele care suferă de tulburări psihiatrice au nevoie de îngrijiri complexe, necesitând atât intervenția medicului psihiatru cât și a colaboratorilor săi din domenile conexe (prevenție, asistență medicală primară, servicii din spitalele generale, servicii comunitare, spitale de psihiatrie). In acest context harta institutionala a Romaniei este slab aspectata si cu mult sub media europeana/mondiala. Avem aproximativ 0,1 psihiatri la 1000 de locuitori, 1 pat in centrele de specialitate la 1000 de locuitori si 0,38 centre de sanatate mintala la 100.000 de locuitori.

Tulburările psihiatrice au o incidență și prevalență crescute la nivel mondial. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din 8 trăiește cu o tulburare psihiatrică. Prevalența diferitelor afecțiuni din sfera sănătății mintale variază în funcție de sex și de vârstă, cele mai frecvente fiind tulburările anxioase și cele depresive.

Suicidul afectează persoanele și familiile acestora, din toate păturile socio-economice și din toate categoriile de vârstă. Unul din 100 de decese survine din cauza suicidului. Se estimează că, pentru fiecare deces prin suicid, există încă 20 de tentative suicidare ale individului în cauză.

  Rata medie Bărbați Femei Raport B:F
România 9,7 16,5 3,3 5:1
UE 11,3 17,4 5,6 3,10:1
Mondial 9 12,6 5,4 2,3:1

Schizofrenia, tulburare psihiatrică majoră cu o prevalență de 0.5% în cadrul populației generale, reprezintă o preocupare esențială pentru sistemele de sănătate mintală, întrucât în fazele acute este cea mai dizabilitantă dintre toate bolile. Persoanele care suferă de schizofrenie sau de alte tulburări psihiatrice majore supraviețuiesc, în medie, cu 10-20 ani mai puțin față de populația generală, în special datorită unor comorbidități somatice care pot fi prevenite.

Pandemia COVID-19 a generat o criză globală de sănătate mintală, crescând nivelul de stres pe termen scurt și lung și, astfel, subminând sănătatea mintală a milioane de persoane. Conform estimărilor OMS, în primul an de pandemie s-a înregistrat o creștere cu peste 25% a tulburărilor anxioase și depresive, simultan cu scaderea  accesului la serviciile de sănătate mintală, fapt ce a dus la cresterea timpului pentru  obținerea tratamentului corespunzător pentru afecțiunile psihiatrice.

Stigmatizarea omniprezentă în populația generală și în sectorul sanitar este o barieră majoră în calea accesului pacienților către îngrijiri și în calea îmbunătățirii serviciilor de sănătate mintală. Stigma poate duce la izolare socială, discriminare și încălcarea drepturilor omului în multiple contexte, având un impact negativ major asupra capacității unei persoane de a câștiga un venit, de a avea o locuință, de a avea acces la servicii sanitare de calitate, de a contribui în cadrul comunității și de a se recupera. Pentru combaterea stigmei cel mai eficient tip de intervenție este contactul social, pentru îmbunătățirea cunoștințelor și atitudinilor legate de stigmatizare.

In cadrul Conferintei Nationale de Psihiatrie desfașurată la București zilele acestea, sub tema “Multidisciplinaritatea și continuitatea serviciilor de îngrijire în sănătatea mintală“, peste 800 de specialiști din țară și din străinătate au prezentat și subliniat rolul esențial și necesitatea dezvoltării serviciilor de psihiatrie comunitară, psihiatrie de legătură, psihogeriatrie, psihiatrie forensică și medicina adicțiilor. Ne-am bucurat de prezenta unor personalitati remarcabile din psihiatria internationala precum Prof Dr Norman Sartorius, Prof Dr Oyebode si  Prof Dr Sir Graham Thornicroft care au abordat teme variate legate de multidisciplinaritate si de servicile de ingrijire in sanatatea mintala.

Ne exprimam convingerea ca desfasurarea acestui eveniment  a fost benefica pentru activitatea stiintifica din psihiatria romaneasca. Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *