România Atractivă, aplicația mobilă de travel, gata pentru activare la lansarea programului național de promovare a turismului cultural!

Distribuie

București, 15 mai 2024. De astăzi, 15 mai, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră, cu ajutorul celei mai complexe platforme multimedia de promovare a turismului cultural, România Atractivă. Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică.

Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei,  este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are 211 beneficiari direcți (custozii obiectivelor culturale de vizitat) iar beneficiari principali ai programului devin de astăzi turiștii români și străini.

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri din patrimoniul UNESCO, limesul (frontiera) dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomie locală sunt o parte dintre tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

Platformă multimedia în premieră

Prin platforma multimedia România Atractivă, aferentă programului turistic, informația ajunge online la utilizator prin website-ul www.romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (o poți descarcă de aici https://romaniaatractiva.app.link/download).

Unică prin tipologia cuprinzătoare de conținut video, foto, tur virtual, animații, reconstrucții 3D, ghiduri audio, texte, recenzii, platforma are rolul de a furniza informații despre tematicile rutelor existente și obiectivele incluse în acestea. Va aduce, astfel, turiștii mai aproape de experiențele pe care le pot descoperi și îi va ajuta în alegerea itinerariilor.

Noua aplicație de travel

De astăzi poate fi descărcată gratuit și aplicația mobilă de travel, România Atractivă, funcțională pe dispozitive compatibile iOS sau Android, disponibilă public în serviciile App Store și Google Play. Aceasta poate fi utilizată anonim sau cu cont de utilizator. un conținut multimedia diversificat și ușor accesibil utilizatorului. Prin utilizarea aplicației îți poți personaliza călătoriile pentru a descoperi obiective de turism cultural unice în patrimoniul României.

Toate tehnologiile folosite de aplicație sunt de tip open source, dar sistemul de management de conținut este o soluție românească, dezvoltată de compania Eventya, parte din Asocierea care a implementat acest proiect.

Platforma integrează serviciul Google Maps, iar utilizatorii își pot crea o rută proprie sau pot combina obiective din cele 12 rute tematice predefinite. Utilizatorul își poate face și Traseul meu, adăugând obiectivele favorite. Prin selectarea anumitor obiective din pagina Traseul meu, aplicația generează utilizatorului o rută optimă pe hartă cu respectivele obiective. Totodată, i se cere utilizatorului permisiunea de a i se citi locația GPS pe durata folosirii aplicației mobile. Dacă utilizatorul acceptă, toate listele de obiective vor fi sortate în funcție de distanța sa până la obiectiv, în ordine crescătoare, iar în cazul unei căutări, obiectivele vor fi sortate după același criteriu.

Utilizatorii:

– Pot să folosească aplicația anonim sau să-și creeze un cont de utilizator;

– Contul de utilizator permite crearea de colecții de informații (liste favorite, rute personale) sau permite crearea de recenzii;

– Utilizatorul cu cont își va regăsi toate datele, fie că utilizează aplicația mobilă sau website-ul.

– Pot vizualiza conținutul în funcție de distanța până la obiective;

– Pot vizualiza conținutul pe hartă și pot obține navigare până la un anumit obiectiv;

– Pot accesa gratuit conținutul media: video, reconstrucție 3D, tur virtual, fotografii, ghid audio în limbile disponibile pe platformă.

Infrastructura rutieră de semnalizare a obiectivelor pe 55.000 de kilometri pătrați

Demersul inițial de mapare și dezvoltare de conținut aferent celor 275 de obiective turistice, realizat în perioada 2023-2024 și integrat în platforma multimedia, va fi completat, în etapa următoare a programului, de cel constituit de amplasarea infrastructurii rutiere de semnalizare a fiecărui obiectiv aflat pe cele 12 rute turistice culturale.

De la startul proiectului până în prezent, a fost realizat primul raport de cartografiere a obiectivelor turistice culturale, la nivel național. A fost realizată localizarea in situ și realizarea de măsurători necesare pentru semnalizarea în teren a obiectivelor din România Atractivă. Acestea sunt situate pe o arie de aproximativ 55.000 km2 dintre care 4.950 km2 vor avea un ritm foarte intens de semnalizare. Mai precis, un obiectiv va acoperi aproximativ 200 km2 semnalizați, respectiv pe fiecare 18 km2 vor exista în medie 20 de puncte de semnalizare. Necesarul estimat este de 5.759 ore pentru amplasarea celor peste 8.000 de elemente de infrastructură. Mijloacele de semnalizare vor respecta standardele aplicabile semnalizării rutiere (tablă din oțel zincat sau aluminiu de grosime 1 mm, tratată anticoroziv, vopsită în câmp electrostatic, cu aplicare de folie reflectorizantă clasa 3), iar garanția acordată mijloacelor de semnalizare va fi de minimum 7 ani.

Contact de presă: Andrei Stanca, tel. 0742.084.770, email: andrei.stanca@zagabrand.ro

www.romania-atractiva.ro

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

DESPRE ROMÂNIA ATRACTIVĂ. România Atractivă este programul de turism cultural al României, cu finanțare PNRR. Programul propune turiștilor din țară și din străinătate o experiență de călătorie în care, alături de castele, conace sau mănăstiri spectaculoase, vor descoperi mâncare autentică, experiențe culturale, fortificații, ruine, ziduri sau fundații de obiective arhitecturale sau arheologice care aduc laolaltă elemente de multiculturalitate unice în Europa.

Aplicația este dezvoltată și întreținută de Eventya, compania parte din consorțiul câștigător al licitației aferente implementării proiectului, care a realizat multe alte aplicații culturale și de travel din România, printre cele mai de succes numărându-se Brașov Tourism App, Sibiu City App, Discover Dolj, Visit Harghita, Visit Covasna, Galați City App, Visit Maramureș, Salina Turda App, dar și aplicații pentru instituții culturale, precum FITS App, Teatrul Gong sau Filarmonica Sibiu App. Pentru România Atractivă, Eventya va oferi după finalizarea programului (iunie 2026) încă 5 ani de mentenanță și suport pentru aplicație și website.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *