Nokian Tyres și UPM încheie un parteneriat pentru a introduce prima anvelopă concept realizată cu un nou material regenerabil, cu potențialul de a înlocui negrul de fum în anvelope

Distribuie

Nokian Typres, un dezvoltator și producător de anvelope premium primă mărime, și UPM, un important expert în producția de biomateriale, încep un parteneriat pentru a crește sustenabilitatea în industria anvelopelor prin introducerea primei anvelope concept realizată cu un nou material regenerabil, cu potențialul de a înlocui o parte semnificativă a negrului de fum folosit în prezent în producția de anvelope.

Materialul inovator, numit UPM BioMotion™ RFF, este o alternativă regenerabilă bazată pe lignin la negrul de fum tradițional, reducând nevoia de materiale fosile și diminuând emisiile de carbon în producția de anvelope.

Nokian Tyres realizează de mult timp inovații în domeniul utilizări materialului și deține un brevet înregistrat pentru utilizarea materialului în în fabricarea anvelopelor. Nokian Tyres licențiază acum brevetul său pentru UPM, ceea ce permite UPM să furnizeze materia primă pentru industria anvelopelor. UPM va produce materialul la viitoarea sa rafinărie de produse biochimice de la Leuna,Germania.

„Parteneriatul nostru cu Nokian Tyres marchează intrarea de succes a filerelor noastre funcționale regenerabile pe piețele globale de anvelope. Demonstrarea cu succes a valorii aplicării lor ne ajută să punem bazele pentru extinderea activității noastre de biorafinare pentru a putea aduce o contribuție semnificativă la transformarea sustenabilă a sectorului mobilității și nu numai”, declară Michael Duetsch, Vicepreședinte Produse biochimice la UPM.

 

Nokian Tyres Green Step Ligna – prima anvelopă concept realizată cu materia primă regenerabilă pe bază de lignin UPM BioMotion™ RFF

Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step Ligna este prima anvelopă realizată cu UPM BioMotion™ RFF, o nouă materie primă complet regenerabilă cu lignin bazată pe lemn produsă de UPM. În anvelopa concept, tot negrul de fum de origine fosilă din părțile laterale ale anvelopei este înlocuit de noua materie primă.

„Prin anvelopa concept, demonstrăm utilitatea noii materii prime revoluționare în domeniul anvelopelor. Anvelopa noastră concept face saltul spre utilizarea materialelor regenerabile nu numai pentru noi, ci pentru întreaga industrie a anvelopelor. Prin prototiparea acestui material regenerabil în anvelopele noastre, vizăm să stabilim noi standarde pentru responsabilitatea de mediu”, declară Teemu Soini, VP, Inovații și Dezvoltare la Nokian Tyres.

Prima anvelopă concept Nokian Tyres care conține UPM BioMotion™ RFF va fi prezentată la conferința germană din industria cauciucului DKT 2024 de la Nürnberg, Germania, în perioada 1-4 iulie, la standul UPM 527 din Hala 9.

Imaginea conceptului de anvelopă: Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step Ligna este prima anvelopă realizată cu UPM BioMotion™ RFF. (Imagine: Nokian Tyres)

Caracteristici superioare față de negrul de fum

„Depunem eforturi permanente pentru inovațiile care ne ajută să avansăm spre ținta noastră de a crește ponderea materiilor prima reciclate sau regenerabile în anvelope la 50% până în 2030. Începând din 2022, o parte a negrului de fum utilizat de Nokian Tyres a provenit din materiale reciclate. Considerăm că lignin este o alternativă regenerabilă promițătoare la negrul de fum tradițional și sperăm ca în viitor să vedem că materialele filer regenerabile pe bază de lignin își găsesc drumul spre anvelope și determină o proporție din ce în ce mai mare de conținut reciclat”, explică Teemu Soini.

Negrul de fum actual este utilizat ca filer de consolidare în anvelope, îmbunătățind proprietăți cum ar fi rezistența și reziliența. Conform testelor de laborator inițiale, UPM Biomotion™ RFF are caracteristici superioare negrului de fum tradițional. Înlocuirea unei părți semnificative a negrului de fum utilizat în prezent în anvelope cu noul material filer regenerabil oferă un potențial excelent pentru anvelope mai sustenabile, deoarece filerele reprezintă aproximativ 30 de procente din materiile prime ale anvelopei.

UPM va furniza mai întâi UPP Biomotion RFF către Nokian Tyres pentru prototipare. Aceasta include testarea riguroasă pentru utilizarea noului material în producție. Nokian Tyres evaluează cu atenție performanța, siguranța și impactul de mediu al materialului față de negrul de fum tradițional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *