Dupa ce numeroase emisiuni si filme au abordat tema unei iminente colonizari a planetei Marte in viitorul apropiat, este timpul sa vedem in ce masura acest scenariu este posibil.
Momentan planeta Marte este unicul corp ceresc cunoscut de catre oameni, despre care se crede ca a gazduit candva viata in forma organica.
In urma cu aproximativ 3 miliarde de ani planeta a inceput sa isi piarda treptat conditiile de mentinere a vietii, cum ar fi apa si atmosfera bogata in oxigen, pentru ca in cele din urma de pe suprafata acesteia sa dispara, cel mai probabil, toate formele de viata care o populau.
In acest moment planeta Marte este pustie, neprimitoare si fara conditii care sa permita perpetuarea vietii, nici macar in forma microbiana, dar in teorie, isi poate recapata elementele care ar putea sa o faca iarasi propice vietii, iar aceata ipoteza extinsa presupune trei etape:
Faza 1 – Transformarea din planeta rosie in a doua planeta albastra
Prima parte a acestei etape o presupune incalzirea planetei si aducerea temperaturii medii in zonele cele mai joase ca altitudine, la o valoare de peste zero grade celsius, deoarece acest lucru ar permite topirea ghetarilor ce se gasesc sub praful rosiatic care acopera planeta.
Prin prisma tehnologiei pe care o cunoastem astazi, pentru a facilita acest lucru, cea mai simpla metoda existenta este generarea unui efect de sera masiv si imediat, iar pentru acest lucru este necesar sa utilizam cat mai multe dintre elementele deja existente din abundenta pe suprafata planetei.
Clorul si sulful genereaza efecte de sera de mii de ori mai puternice decat carbonul, si cu un efort sustinut de 100 de ani pentru popmarea acestora in atmosfera, se poate obtine o incalzire satisfacatoare care sa topeasca treptat ghetarii din zona ecuatoriala.
In contact cu solul martian bogat in sulf si dioxid de carbon, apa va genera o reactie de eliberare a dioxidului de carbon prezent in atmosfera, care va asigura mentinerea incalzirii.
Procesul va avea ca rezultat acumularea de gaze, ceea ce va duce implicit la ingrosarea atmosferei bogate in dioxid de carbon si sulf.
In finalul acestei etape, apa se va acumula in abundenta pe suprafata planetei, ceea ce va duce in cele din urma la formarea atmosferei, apoi vor aparea ploile, oceanele si cerul albastru specific planetei noastre.
Faza 2 – Transformarea in planeta verde
In urma analizelor efectuate de catre misiunile martiene ale robotilor Curiosity, s-a constatat ca solul martian poate fi oarecum asemanator cu cel de pe Pamant, cu diferenta ca ii lipseste azotul, ceea ce poate face imposibila dezvoltarea plantelor.
Acest aspect poate fi depasit prin colonizarea unor specii de bacterii aduse de pe Pamant care vor descompune elementele deja existente in compozitia solului, generand mai departe dioxid de carbon si azot.
Primele plante care pot fi aclimatizate sunt muschii, care vor avea un rol important in generarea oxigenului si crearea solului.
Colonizarea acestor plante poate incepe la aproximativ 150 de ani de la debutul primei etape de incalzire a planetei.
In momentul in care temperatura medie a unor zone va atinge 5 grade celsius, acestea vor fi pregatite pentru cresterea arborilor, ceea ce va accelera si mai mult procesul de producere a oxigenului.
Acest proces pote dura mii de ani pana cand oxigenul prezent pe Marte se va regasi in proportiile existente pe Pamant.
In finalul etapei a doua se presupune ca aerul planetei va putea fi respirabil iar clima va putea permite aclimatizarea mai multor tipuri de culturi tereste.
Faza 3 – Scutul magnetic si protejarea atmosferei
Aceasta este cea mai complicata parte a intregului proces, deoarece planea Marte are nevoie sa isi pastreze in timp atmosfera proaspat dobandita, iar acest lucru se poate realiza doar prin realizarea unui camp magnetic protector, similar cu cel terestru.
In lipsa campului magnetic, atmosfera martiana va fi imprastiata in spatiul cosmic de catre vanturile solare, iar planeta va avea soarta pe care a avut-o si acum aproximativ 3 miliarde de ani.
Pe Pamant, acest tip de camp magnetic este generat prin rotatia nucleului metalic in invelisul de magma, care se afla in interiorul planetei.
Insa planeta Marte este posibil sa fie moarta pe interior, iar nucleul acesteia sa isi fi incetat activitatile generatoare de camp magnetic, lasand aceasta etapa deschisa tehnologiilor viitoare inca nedescoperite.
In concluzie, planeta Marte este posibil sa fie in “moarte clinicaâ€, ceea ce duce la ideea ca o posibila resuscitare ar fi de domeniul fantasticului, dar atata vreme cat va fi cea mai apropiata zona extraterestra cu potential locuibil, acest aspect va incinge imaginatia exploratorilor spatiali ca Elon Musk, precum si a celor pasiotati de Terraformare.