De ce ar trebui să acordăm atenție Formulei E

Distribuie

Deși este un sport care a luat naștere recent, Formula E merită toată atenția, în condițiile în care are cam tot ceea ce își poate dori un iubitor de motoare: viteză, tehnologie și inedit.

Formula E a luat naștere în 2014 și s-a transformat dintr-un simplu experiment într-una dintre cele mai importante competiții cu motor din lume. Ceea ce face acest sport inedit este faptul că se bazează exclusiv pe motoare electrice, însă sunt o mulțime de alte particularități care fac competiția să merite a fi urmărită.

De ce ar trebui să acordăm atenție Formulei E?

  • Pentru că viteza atinsă în curse este incredibilă. Valoarea medie a vitezei este de 225 de km/oră, iar evoluÈ›ia este una continuă. Se preconizează că maÈ™inile din următorul sezon vor avea o perfomanță crescută, ajungând la viteze de 300 de km pe oră.
  • Timpul de accelerare este unul impresionant. O maÈ™ină de curse propulsată cu motor electric poate să accelereze de la 0 la 100 de km pe oră în doar 3 secunde. Este impresionant, în condiÈ›iile în care greutatea sa este de minim 896 de kg È™i propulsia este 100% bazată pe baterie. Doar bateria cântăreÈ™te 320 de kg.
  • Pentru că maÈ™inile electrice sunt maÈ™inile viitorului. Formula E nu este altceva decât un preview la modul în care se va circula peste câțiva ani. MaÈ™inile electrice au început să populeze ofertele marilor producători È™i sunt din ce în ce mai performante.
  • Pentru ca din ce în ce mai mulÈ›i producători acordă atenÈ›ie acestei competiÈ›ii. Mercedes, Porche, BMW, Nissan È™i alte nume mari din industria automobilistică se implică pentru a construi maÈ™ini cât mai rapide È™i mai interesante.
  • Pentru că locurile unde se organizează competiÈ›ia sunt numai bune de vizitat. Străzile unor oraÈ™e uriaÈ™e precum Hong Kong, Marrakesh, Mexico City, Roma sau New York găzduiesc cea mai nebună cursă electrică din lume È™i îi invită pe fani să descopere o mulÈ›ime de obiective turistice. Cu excepÈ›ia curselor din Marrakesh È™i Mexico City, Formula E se desfășoară doar pe circuite temporare organizate pe străzile oraÈ™elor.

Ce altceva trebuie să mai știi despre Formula E?

Dacă ideea de a urmări Formula E încolțește din ce în ce mai puternic în mintea ta, iată câteva informații aleatorii extrem de interesante:

  • O cursă durează aproximativ o oră. Cel mai rapid concurent însă, a reuÈ™it să o termine în aproximativ 45 de minute;
  • Antrenamentele, calificările È™i competiÈ›ia au loc în aceeaÈ™i zi. Șoferii dau, aÈ™adar, un adevărat test de anduranță;
  • Sistemul de punctaj este asemănător cu cel de la Formula 1. După fiecare cursă, piloÈ›ii primesc puncte în funcÈ›ie de locul pe care l-au ocupat, iar la sfârÈ™itul sezonului acele puncte se adună.
  • MaÈ™inile nu sunt chiar 100% electrice. Pentru a putea reîncărca bateriile în timp real, acestea se folosesc de un combustibil extrem de curat: glicerină. Acesta este un sirop lichid obÈ›inut din uleiuri È™i grăsimi animale È™i este atât de curat încât oricine poate să îl bea fără riscuri.
  • O particularitate interesantă este faptul că maÈ™inile de Formula E sunt foarte silenÈ›ioase. Dacă maÈ™inile de Formula 1 se remarcă prin zgomot, în cazul formulei E, zgomotul nu este mult mai mare decât cel produs de o maÈ™ină uzuală, pe stradă.

Formula E este, așadar, un sport care merită să fie urmărit. Cu o mulțime de inovații, cu limite depășite în fiecare an, dar și cu locații inedite pentru organizarea curselor, are toate șansele să devină competiția automobilistică principală la nivel mondial.

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *