Clasament Tom-Tom: Bucureștiul, locul 1 în Europa la blocajele în trafic

Distribuie

Deși pe alocuri este fermecătoare, capitala României întâmpină probleme grave în ceea ce privește poluarea și aglomerația. Recent, cei de la Tom-Tom, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de dispozitive destinate navigației, a publicat un clasament al celor mai aglomerate orașe din lume.

Din păcate, Bucureștiul este pe podium, atât în ceea ce privește aglomerația la nivel mondial, cât și în ceea ce privește aglomerația din Europa.

La nivel mondial se află pe locul 3 după Bangkok și Mexico City, iar în Europa este pe primul loc.

 

Statisticile sunt foarte îngrijorătoare pentru viitor

La ore de vârf, bucureștenii petrec cu până la 90% mai mult timp în trafic decât în condiții normale, iar viitorul nu sună tocmai bine, în condițiile în care numărul de mașini este în continuă creștere iar soluțiile oferite de autorități sunt aproape zero.

Se pare că în ultimii 10 ani Primăria Capitalei nu a investit aproape deloc în dezvoltarea transportului în comun, flota de autobuze, tramvaie și troleibue fiind învechită. Singurele autobuze care au fost cumpărate au fost subiect de discuție din cauza lipsei de inspirație privind producătorul iar achiziția a fost urmată de o serie de probleme tehnice.

Este adevărat că o soluție foarte bună pe care alte orașe ale lumii nu o au este metroul, însă acesta începe să devină neîncăpător pentru fluxul mare de oameni din București, ceea ce îi convinge pe foarte mulți să folosească mașina personală.

 

Care sunt punctele esențiale care duc la un trafic blocat?

Există numeroși factori care blochează traficul în București:

  • Lipsa locurilor de parcare. InvestiÈ›ia în locuri de parcare supraterane È™i subterane este una minimă, ceea ce îi obligă pe bucureÈ™teni să ocupe primele benzi ale bulevardelor sau să parcheze pe trotuare.
  • Lipsa unui plan de decongestionare. Un plan cu costuri bine stabilite pentru parcarea în centrul oraÈ™ului ar ajuta destul de mult, însă acesta ar implica È™i un transport în comun foarte bine pus la punct.
  • Facilitarea achiziÈ›iei de maÈ™ini vechi din afara Europei. Unul dintre punctele decisive care au dus la apariÈ›ia problemelor a fost eliminarea taxei auto, ceea ce a facilitat achiziÈ›ia de maÈ™ini vechi din Europa. ÃŽn 2018 au intrat în România sute de mii de maÈ™ini second hand, multe dintre ele ajungând pe străzile din BucureÈ™ti.
  • Lipsa educaÈ›iei privind transportul verde. Destul de multe soluÈ›ii s-ar putea găsi È™i la nivelul cetățenilor, care ar putea opta pentru biciclete, trotinete, transport în comun sau ride sharing. Din păcate, majoritatea oamenilor preferă să circule cu automobilul propriu, iar acest lucru este cu adevărat distructiv pentru oraÈ™.

 

Care sunt soluțiile care ar putea rezolva problemele din traficul Bucureștean?

Există câteva soluții, însă toate implică costuri:

  • Dezvoltarea reÈ›elei de metrou până în zonele de intrare în oraÈ™ È™i construcÈ›ia de parcări uriaÈ™e. ÃŽn felul acesta toÈ›i cei care intră în BucureÈ™ti pot opta pentru transport în comun, fără a se confrunta cu traficul din centru.
  • Dezvoltarea pistelor de biciclete È™i facilitarea transportului pe două roÈ›i.
  • Interzicerea parcării în centrul BucureÈ™tiului.
  • ConstrucÈ›ia de viaducte È™i terminarea centurii BucureÈ™tiului care obligă foarte mulÈ›i participanÈ›i la trafic să intre în oraÈ™, chiar È™i atunci când îl tranzitează.
  • Dezvoltarea reÈ›elei de cale ferată în toate localitățile din apropierea BucureÈ™tiului. Din ce în ce mai mulÈ›i bucureÈ™teni se mută în localitățile de lângă oraÈ™, păstrându-È™i locurile de muncă din centru. AceÈ™tia intră È™i ies din BucureÈ™ti în fiecare dimineață È™i seară, ceea ce contribuie în mod serios la aglomeraÈ›ie. Dezvoltarea reÈ›elei de cale ferată poate să fie o soluÈ›ie optimă.

Cu siguranță, soluții există iar acest lucru este dovedit de numeroase orașe mult mai mari, care reușesc să rezolve într-un fel sau altul problema traficului. Rămâne să implementăm aceste soluții pentru a putea coborî de pe podiumul mondial al celor mai aglomerate orașe.

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *