Multi dintre cei tineri, dar si o parte insemnata dintre cei batrani, se gandesc ca un stat socialist de tip comunist s-ar potrivi mai bine in Romania, deoarece beneficiile ar fi impartite corect intre bogati si saraci.
Cei batrani au scuza ca totusi au fost eductati in “Epoca de Aur”, adica perioada de 40 de ani marcata de regimul comunist, precum si influentele sovietice asupra tarii noastre.
O parte dintre cei tineri, frustrati din cauza insuccesului si a competitivitatii scazute, sau pur si simplu din necunoastere si teribilism, considera ca fiind corecte unele principii comuniste.
Dar pentru ca avem mai multe exemple de state comuniste care au supravietuit pana in ziua de astazi, putem analiza exact ceea ce se intampla cu libertatile sociale, precum si ce beneficii au locuitorii respectivelor tari.
In mod reprezentativ, am ales Coreea de Nord pentru a fi statul comunist model, care indeplineste toate criteriile specifice unor astfel de regimuri orepsive.
Mai departe vom analiza 5 aspecte care noua ni se par socante, dar in Coreea de Nord sunt privite ca fiind normale:
1) Trezirea tuturor cetatenilor este obligatorie la ora 5:30 dimineata
In fiecare dimineata, la ora 5:30, din difuzoarele amplasate strategic pe cladiri, stalpi, sau camioane militare, incep sa rasune cantece patriotice.
Respectivul moment este cel in care toti locuitorii tarii trebuie sa se trezeasca si sa se pregateasca pentru inceperea lucrului, care poate fi de 10-12 ore in fiecare zi.
Pentru cei mai multi nord coreeni, programul normal de lucru poate fi cu incepere de la ora 07:00 pana la ora 18:00, acestia fiind obligati sa munceasca pentru dezvoltarea tarii si bunastarea clasei conducatoare.
2) Toti scolarii sunt obligati sa participe la muncile campului sau la coregrafii
Practica agricola este obligatorie pe toata durata sezonului, iar scolarii, indiferent de varsta, vor merge in fiecare dimineata inainte de a incepe scoala, pecum si seara, pentru a lucra pamantul sau a culege roadele acestuia.
Exista dovezi ca munca scolarilor la camp, poate incepe de la 05:30 dimineata si poate dura pana la ora 08:00. Cei mici vor veni inclusiv seara pentru a presta inca cateva ore de munca.
In statele comunuiste munca este in general o obligatie, iar statul are rolul de a-i constrange pe cetatenii sai in acest sens.
In cazul copiilor care locuiesc in orase, este obligatorie prezenta la parade si demonstratii, precum si pregatirea pentru acestea, deci vor avea acelasi program matinal.
3) Statul decide cu cine se va casatori fiecare
Intr-o lume controlata in profunzime de stat, cetatenii trebuie sa apeleze la Comisia pentru Casatorii, care are rolul de a le gasi un partener de viata potrivit statutului social.
Cu o rata de divort de maxim 5%, se pare ca statul isi face bine datoria in a gasi oricui perechea potrivita.
4) Nimeni nu are voie sa gandeasca impotriva regimului
Orice gand impotriva regimului, precum si manifestarea acestuia, constituie o grava crima in Coreea de Nord.
In general, o persoana care va manifesta sau va exprima pareri care contravin ordinii sociale impuse de partid, va ajunge intr-un “lagar de reeducare”, loc in care reeducarea se va face prin munca fortata si/sau tortura, pentru aproximativ 16 ore pe zi.
Pentru delictele de gandire mai grave, exista posibilitatea reeducarii tuturor rudelor celui inculpat, deoarece se considera ca acestea au o culpa comuna.
Se estimeaza ca aproximativ 1% din poplatia tarii este in curs de “reeducare”, prestand munci fortate in cadul lagarelor de munca.
5) Cetatenii nu pot parasi tara
Nord coreeenii nu au voie sa calatoreasca in afara tarii, decat daca lucreaza ca diplomati sau ca ambasadori. In cazul in care cineva doreste sa fuga din tara trecand fraudulos frontiera, pedeapsa poate fi executia sau in cel mai fericit caz, reeducarea intr-un lagar de munca.
Oricum cetatenii nu stiu exact ce se afla in afara tarii, neavand acces la internet sau la presa libera.