Tipuri de aparate dentare: cum alegi modelul potrivit pentru tine?

Distribuie

Dinții perfect drepți sunt, fără îndoială, ceva ce oricine își dorește. Cu toate acestea, nu tuturor le-a fost oferit un zâmbet frumos de la natură. Din fericire, există o serie de opțiuni pe piață care te ajută să scapi de complexele tale. Unul dintre ele este să îți pui aparate dentare pe dinți. În funcție de așteptările și bugetul tău, poți alege dintre mai multe tipuri. Dar totuși, trebuie să ții cont de recomandările medicului dentist și de cat costa un aparat dentar, căci doar așa te vei bucura de un zâmbet perfect. Descoperă în continuare ce tipuri de aparate dentare există:

· Aparate ortodontice amovibile – pentru copii

Pentru copiii care au toți dinții de lapte sau parțial permanenți, ortodontul va sugera un aparat detașabil care să fie plasat pe dinții superiori și inferiori sau pe ambele arcade în același timp. Aparatul detașabil este format dintr-un fir special și o placă acrilică (plastic). Pacienții mici decid asupra aspectului său – aleg una sau mai multe culori și uneori pot chiar să solicite sclipici pentru a se amesteca cu el. Copilul primește, de asemenea, o cutie colorată în care să păstreze aparatul dentar.

Tratamentul ortodontic necesită consistență și regularitate la copii. Aparatele dentare detașabile trebuie purtate noaptea și ziua timp de aproximativ 4 ore, în medie timp de doi ani. Trebuie subliniat faptul că aparatele detașabile sunt utilizate pentru a îndepărta malocluziile și pentru a îndrepta dinții doar într-o mică măsură. Dacă un copil are încă dinții strâmbi după tratamentul cu aparate detașabile, se pune un aparat fix.

· Aparat ortodontic permanent

Tratamentul ortodontic poate fi început la orice vârstă, dar cu cât se începe mai repede, cu atât mai bine pentru dinții și gingiile tale – le vei menține sănătoase mai mult timp. Profită de faptul că există multe tipuri diferite de aparate dentare pe piață astăzi. Poți decide dacă prețul mai mic sau viteza de obținere a rezultatelor sunt mai importante pentru tine. Sau poate îți dorești ca aparatul să fie cât mai puțin vizibil? Cu toate acestea, la luarea deciziei finale trebuie luată în considerare opinia ortodontului.

· Aparat dentar metalic

Este un aparat ortodontic clasic și cel mai ieftin format dintr-un arc profilat (sârmă), consolele (elemente metalice) atașate la dinți și ligaturi colorate (elastice) care leagă firul de consolă. Întregul este de obicei ținut pe inele metalice care înconjoară molarii. Punerea pe bretele metalice durează în medie 60-90 de minute. Modelele tradiționale sunt realizate din diverse aliaje metalice. Cu toate acestea, nu îți fă griji dacă ești alergic la nichel. Aparatele metalice fixe sunt cele mai vizibile de pe piață, dar în același timp sunt extrem de eficiente și rezistente la daune. Adolescenții le poartă adesea, tratându-le ca pe un decor specific și alegând culorile ligaturilor de cauciuc cu plăcere. Vremurile în care aparatele vizibile erau o rușine pentru tineri au dispărut de mult.

· Aparat dentar estetic

Construcția acestui tip de aparate ortodontice este foarte asemănătoare cu cea a aparatelor metalice. Cu toate acestea, se disting prin tipul de consolă care, datorită materialului utilizat (ceramică, cristal), determină fuziunea vizuală a aparatului cu dinții. Datorită acestui fapt, aparatele estetice sunt aproape invizibile de la o distanță de câțiva metri. Le poți vedea numai după ce arunci o privire mai atentă la zâmbetul pacientului.

· Aparat dentar invizibil

Un tip de aparat fix care permite un tratament ortodontic extrem de discret. La fel ca tipurile anterioare, este format dintr-un arc și paranteze, dar în acest caz sunt atașate la suprafețele interioare ale dinților (din partea laterală a limbii). Prin urmare, este complet invizibil.

Această soluție crește valoarea estetică și accelerează tratamentul în comparație cu funcționarea aparatelor tradiționale. Acest lucru se datorează faptului că sunt lipite aproape de așa-numitul centrul de rezistență al dinților, care crește forța alunecării lor Nu îți face griji, nu este mai dureros decât cu aparatul dentar pe exteriorul dinților. Cu toate acestea, atunci când decizi asupra unui aparat lingual, ține cont de faptul că, în etapa inițială de purtare, poți avea probleme cu pronunția corectă sau cu menținerea igienei orale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *