Românii au câștigat opt medalii la una dintre cele mai MARI competiții internaționale de schi din țară

Distribuie

Poiana Brașov, 5 martie 2022. Românii au câștigat opt medalii la competiția de schi alpin de nivel internațional FIS Children Trophy. Această competiție a aliniat la start, în zilele de 1-3 martie, în Poiana Brașov, 82 de sportivi din următoarele țări: Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Grecia, Turcia, Liban și România.

Echipa României s-a clasat pe primul loc la probele de Slalom U14 și Slalom U16. Din echipa noastră, cei mai buni au fost: Matei Florian Drilea și Anna Mikolt Paszka, care au ocupat primele locuri la probele de Slalom U14.

Alexandru-Matei Oancea și Ioana Corlățeanu au fost fruntași la proba de Slalom U16.

FIS Children Trophy_2022

„Organizarea competițiilor FIS Children Trophy în România a fost foarte bună. De cinci ani lucrăm împreună și pot spune că oamenii de aici au făcut progrese majore ajungând să organizeze astfel de concursuri la un nivel înalt. Nu văd de ce nu vom putea colabora și în viitorii cinci ani, întrucât a devenit cunoscut în lumea schiului alpin modul în care se desfășoară FIS Children Trophy în România”, a spus Kiriacou Kiriakos, delegatul tehnic de la Federația Internațională de Schi (FIS).

FIS_Children_Trophy

România ar putea organiza, în câţiva ani, competiţii de schi alpin importante la nivel internaţional

,,În ultimii cinci ani, am organizat anual două evenimente la schiul alpin. Aceste competiții fac parte din campania: ‹‹O NOUĂ ȘANSA SCHIULUI ALPIN›› inițiată de noi, în Poiana Brașov. Este important faptul că în fiecare an am făcut progrese ajungând să organizăm aici curse la un nivel înalt, conform standardelor FIS. Dorința noastră este ca peste doi ani să organizăm o cursă de Europa Cup”, mărturisește Ștefan Țînț, principalul promotor al evenimentului.

Acesta amintește că, pentru organizarea unei astfel de curse este necesar sprijinul instituțiilor de stat. „Ceea ce am realizat până acum s-a bazat în cea mai mare parte pe ajutorul firmelor private și cu sprijinul Primăriei. Din punct de vedere material ne va trebui ajutorul autorităților pentru concursurile următoare, pentru a menține nivelul de profesionalism și calitate al unei competiții de Cupa Europei. Așa cum bine știți, am reușit să strângem în jur de 140.000 de euro pentru organizarea din acest an a FIS Race și FIS Children Trophy. O cursă de Europa Cup costă peste jumătate de milion de euro”, a explicat el.

FIS_CT_@022

LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

La proba de Slalom U14 băieți, primul loc a fost câștigat de România, prin Matei Florian Drilea, cu un timp de 1:26.56. La o diferență de 2.16 secunde, pe al doilea loc s-a clasat tot România, cu un Darius George David Oancea având un timp de 1:28.72 secunde, în timp ce al treilea loc a fost ocupat de România, de data aceasta reprezentată de Martin Szasz, cu 1:30.71 secunde.

La proba Slalom U14 fete, primul loc a fost ocupat de România prin Anna Mikolt Paszka cu un timp de 1:31.89, urmată de Abigel Balogh Lornic la o diferență de 0.84 secunde având un timp de 1:32.73, pentru ca al treilea loc să revină Bulgariei, reprezentată de Elena Glavcheva, cu un timp de 1:33.69 secunde.

În ceea ce privește proba de Slalom U16 băieți, pe primul loc s-a clasat România, cu Alexandru-Matei Oancea care a reușit un timp de 1:19.98. Pe al doilea loc s-a situat Ungaria, prin Barna Halmagyi la o diferență de 3.36 secunde, cu 1:23.34, în timp ce al treilea loc a revenit Slovaciei, reprezentată prin Jozef Supica, cu un timp de 1:24.59.

La proba Slalom U16 fete, România s-a situat pe locul întâi, prin Ioana Corlățeanu, cu un timp de 1:25.34, în timp ce la o diferență de 1.17 secunde, pe al doilea loc, să se afle Slovacia, cu Livia Marton care a reușit un timp de 1:26.51, pentru ca al treiea loc să fie ocupat tot de România, prin Bernadette Lorincz Balogh, cu un timp de 1:27.22.

Organizarea acestor concursuri internaţionale, acreditate de FIS, reprezintă o confirmare a faptului că Poiana Braşov poate găzdui competiţii de anvergură în viitor. Aceste realizari se datorează investiţiilor semnificative facute de Primaria Brasov pentru modernizarea domeniului schiabil.

În 2018, Asociația de Turism Poiana Brașov a obținut pentru urmatorii 5 ani organizarea competiției FIS Children Trophy la nivel internațional. Acest lucru s-a întâmplat și datorită experienţei dobândite în organizarea cu succes a probelor de schi alpin din Poiana Brașov, în cadrul FOTE din 2013 (n.r. Festivalul Olimpic de Tineret European).

În anul 2011 – 2012 stațiunea a beneficiat de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcţiile de extindere a arealului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri acoperiţi integral de zăpadă artificială. Valoarea investiției s-a ridicat la circa 33 milioane euro.

Preocuparea pentru dezvoltarea infrastructurii din Poiană a continuat prin deschiderea unui parcări multietajate în Poiana Mică, investiție cu fonduri europene în valoare de aproximativ 20 milioane lei.

Cele doua competiții, FIS RACE și FIS Children Trophy au fost finanțate în 2022 de sponsori din sectorul privat: Mastercard – preferat, Husqvarna, BCR, Omniasig, Baneasa Panificatie, MediaGalaxy si Izvoarele Călimani.

Asociația de Turism Poiana Brașov se bucură de sprijinul unor entități private și de stat, alături de care organizează aceste competiții: Ana Hotels, Teleferic Grand Hotel, Hotel Alpin, Hotel Escalade, Ana Teleferic, Salvamont Poiana Brasov, IJJ “Nicolae Titulescu”, Politia Locala si Nationala și Comprest – Amenjare Partii.

Competitiile au fost organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov și al Federației Române de Schi și Biatlon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *