Raport ’’OLX – INDEXUL Locurilor de Munca 2022’’- Salariul minim a crescut cu 17,6% fata de anul precedent

Distribuie

Visual1_CP

SALARIUL MINIM ÎN ROMÂNIA: CONTEXT EUROPEAN ȘI PERSPECTIVE

Prin raportul ’’INDEXUL Locurilor de Muncă 2022”, realizat de OLX, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste din țară, s-au relevat principalele concluzii în vederea evoluției salariului minim în contextul actual al inflației în creștere, precum și a pieței locurilor de muncă din România.

Datele sugerează o creștere a salariului minim, ce a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023, majorare de care au beneficiat peste 2.1 milioane de salariați, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.

Conform datelor Eurostat, anul trecut, România s-a clasat pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria (unde salariul minim era de 1.785 de lei brut pe lună în al doilea semestru din 2022), Letonia (2.458 lei brut pe lună) și Ungaria (2.479 lei brut pe lună). Chiar și cu o creștere constantă a salariului minim în ultimii ani, acesta rămâne de trei ori mai mic, în comparație cu salariul minim din țări precum: Germania, Franța și Olanda.

În contextul european, noua directivă aprobată de Parlamentul European, încurajează dreptul salariaților la o viață decentă, în care, salariul oferit să acopere necesitățile zilnice, dar și costul vieții într-un mediu economic european. Pentru a respecta acest drept, statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să evalueze aplicabilitatea salariului minim în funcție de țară și să ia măsurile necesare pentru a asigura corectitudinea acestuia. Astfel, statele au posibilitatea de a utiliza ca referință servicii la prețuri reale sau fixarea salariilor minime la procentul de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Visual2_CP

Prin prisma climatului economic actual, cât și a directivei europene aprobate în toamna anului trecut, este sugerată o posibilitate de creștere a salariului minim și în anii următori. Pe baza statisticilor prelevate în cadrul raportului Locurilor de Muncă 2022, salariul minim brut pe lună, în valoare de 3000 lei, reprezintă 45% din nivelul salariului mediu la nivel național în 2023. Majorarea salariului minim poate reprezenta motivația necesară pentru o paletă mai extinsă de candidați, de a aplica în cadrul unui loc de muncă, în contextul deficitului de personal pe care îl resimt companiile din țară.

Despre OLX

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 5 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 15 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOSAndroid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *