Alimentația unei persoane care face sport trebuie să respecte o serie de reguli. Dacă este vorba despre atleți, regulile sunt ceva mai stricte, în condițiile în care efortul pe care îl depun este unul susținut.
Mâncarea trebuie să asigure suficientă energie pentru a susține antrenamentele, trebuie să crească adaptarea la efort, să ajute la menținerea greutății optime și să ofere sănătate pe termen lung.
Dacă ești sportiv amator și vrei să ai un stil de viață asemănător cu cel pe care îl au sportivii de performanță, un prim lucru pe care trebuie să îl faci este să ai grijă la ce mănânci. Renunță la prăjeli, la sucuri acidulate și la preparate procesate și încearcă să consumi cât mai multe alimente sănătoase.
Pe lista alimentelor pe care trebuie să le introduci în meniu se numără și următoarele:
Somon
Este un aliment extrem de nutritiv, care se laudă cu cantități foarte mari de omega 3, acizi grași și proteine. Omega 3 este vedeta din somon, are proprietăți anti-inflamatorii și reușește să amelioreze microleziunile din mușchi ce apar în timpul antrenamentului.
Migdale
Majoritatea alergătorilor consumă migdale de cel puțin 3 ori pe săptămână. Delicioasele nuci conțin foarte multă vitamina E, o vitamină rar întâlnită în alimentație.
Pe lângă faptul că ajută la performanțele sportive, vitamina E scade colesterolul, scade riscul de boli de inimă și oferă protecție împotriva cancerului. Migdalele pot fi consumate în diverse forme. Sunt ideale în salate și paste, alături de cereale sau pur și simplu consumate ca atare.
Ouă
Ușor de achiziționat, ouăle sunt un adevărat beneficiu pentru sportivi, în condițiile în care asigură o bună parte din necesarul de proteine și de vitamine de care are nevoie organismul unui sportiv.
Un singur ou are 10% din necesarul zilnic de proteine, iar proteina din ouă este una super complexă. Practic, acest produs conține toți aminoacizii de care are nevoie corpul pentru a se recupera după sport.
Nu doar sportivii se pot bucura de consumul de ouă, ci toți ceilalți oameni. Consumate frecvent, ouăle pot să ajute la sănătatea ochilor, întăresc oasele și ajută la îmbunătățirea memoriei.
Este adevărat că există o mulțime de voci care spun că un consum frecvent de ouă poate să ducă la colesterol, însă statisticile arată că persoanele care le consumă prezintă un risc mai mic de a face boli de inimă față de cei care nu le consumă. Ouăle trebuie să fie consumate fierte sau în omletă, fără foarte mult ulei.
Cereale integrale
Dacă nu obișnuiești să mănânci dimineața cereale integrale, este bine să începi un nou obicei. Alături de lapte, acestea oferă toată energia de care ai nevoie pentru a face sport la cel mai înalt nivel.
Cerealele pot fi consumate și după alergare, fiind extrem de eficiente pentru recuperare. Alături de cereale integrale se poate consuma și pâinea integrală, la fel de delicioasă.
Apă
Deși apa nu este un aliment, aceasta trebuie să fie nelipsită din dieta unui sportiv. Sportul de performanță poate să deshidrateze destul de tare în condițiile în care duce la pierderea lichidului din organism prin transpirație și respirație.
Un atlet ar trebui să consume până la 3 litri de apă în fiecare zi și să încerce să o dozeze de-a lungul întregii zile. Deși majoritatea oamenilor beau apă doar atunci când li se face sete, este mult mai indicat să se bea apă înainte, în așa fel încât să se prevină deshidratarea.
Evident, alimentele ce trebuie să fie consumate de un atlet nu sunt doar acestea. Se pot consuma cu încredere produse precum fructele de pădure, portocalele, leguminoasele, fasolea, tot felul de lactate și chiar și ciocolata neagră. Ceea ce este important este ca întregul meniu să fie echilibrat și să nu conțină alimente interzise. Cu o alimentație corectă, orice sportiv poate ajunge să facă performanță.