Ce legatura exista intre vremea rece si lipsa de vitamina D?

Distribuie

Sezonul rece vine la pachet cu zăpadă, sărbători și o atmosferă călduroasă în familie, dar și cu un sistem imunitar scăzut. Odată ce temperaturile scad sub zero grade Celsius, corpul nostru devine mult mai fragil și mai supus riscului de a se îmbolnăvi. Este, de fapt, motivul pentru care răcim mai ușor iarna. Cauza principală a răcelii nu este frigul, ci virusurile din aer, însă acestea sunt mult mai puternice atunci când sistemul imunitar este scăzut.

Din fericire există o mulțime de arme cu care putem lupta împotriva sistemului imunitar scăzut, iar una dintre aceste arme este vitamina D. Pe lângă faptul că ajută la obținerea unui sistem osos sănătos, vitamina D reușește să protejeze împotriva infecțiilor respiratorii. De asemenea, vitamina D protejează împotriva atacului de cord, împotriva cancerului de sân și împotriva bolilor inflamatorii intestinale.

Vitamina D este mult mai greu de obținut iarna

În mod firesc, oamenii își iau vitamina D la nivel cutanat, de la razele de soare. Din păcate, pe timp de iarnă expunerea la soare este limitată, motiv pentru care medicii recomandă suplimentele ce conțin această vitamină. Suplimentele sunt recomandate atât adulților cât și copiilor iar dozele diferă în funcție de vârstă. În principiu, persoanele în vârstă au nevoie de cele mai multe suplimente de acest fel.

Este adevărat că vitamina D poate să fie obținută și prin alimentație, însă destul de greu, în condițiile în care nu este prezentă în foarte multe alimente. Consumul de somon, ton, macrou sau hering este, într-adevăr, foarte bun în acest sens.

Cum se manifestă lipsa vitaminei D din organism?

În momentul în care corpului tău îi lipsește această vitamină, va avea grijă să te anunțe. Simptomele pe care le oferă sunt următoarele:

• Senzația de slăbiciune și dificultatea de concentrare. Pe parcursul zilei apare adesea starea de somnolență și senzația de oboseală.

• Dureri de oase și de spate. Această vitamină este extrem de importantă pentru absorbția calciului în oase. Dacă lipsește, acest lucru se manifestă prin dureri de oase, în principal de spate. Problema apare cel mai adesea la femeile trecute de menopauză, motiv pentru care acestea trebuie să facă o obișnuință din a lua suplimente cu vitamina D.

• Pierderea parului. Un alt simptom nu foarte plăcut este pierderea părului, care apare cel mai adesea la femei. Explicația este simplă: lipsa vitaminei D slăbește foliculii de păr și îi face să cadă. Dacă atunci când faci baie descoperi că îți cad cantități foarte mari de păr, este posibil ca problema să fie această vitamină.

• Probleme cu dantura. Pierderea dinților este o altă problemă majoră pentru cei care au lipsă de vitamina D. Apariția iritațiilor, a sângerărilor gingivale, a cariilor și a diverselor inflamații pot fi asociate cu aceasta lipsă.

De asemenea, cei care suferă de lipsă de vitamina D se mai pot confrunta cu colesterol, cu astm, cu creșterea în greutate fără explicații date de alimentație și cu probleme intestinale.

Tocmai de aceea, medicii recomandă băi de soare de câteva minute în fiecare zi, atunci când este posibil și suplimente alimentare ce conțin această vitamină.

De asemenea, sunt recomandate alimentele care sunt îmbogățite cu vitamina D. În România nu se găsesc foarte multe, însă în țări precum Canada, unde soarele nu este atât de darnic, laptele sau băuturile vegetale din soia sunt îmbogățite cu vitamine.

Legătura dintre vreme rece și vitamina D este simplă: lipsa de vitamina D duce la răceli pe timp de iarnă. Partea bună este că o astfel de lipsă poate să fie compensată cu ușurință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *