Cele mai bune 10 cărți din istoria literaturii

Distribuie

Pentru un pasionat de cărți, ideea de a face un top cu cele mai bune 10 cărți ale tuturor timpurilor nu este tocmai una inspirată. Până la urmă, există sute de mii de cărți bune ce merită citite și fiecare carte este o poveste. Topul celor mai bune cărți va fi întotdeauna subiectiv, bazat pe preferințele persoanei care l-a construit.

Totuși, s-a încercat crearea unui astfel de top, care să fie cât mai relevant posibil și să cuprindă cărți de ficțiune din toate genurile, scrise în secolul XIX și secolul XX. Rezultatele au fost alese în urma votului oferit de 125 de mari scriitori britanici și americani moderni, ceea ce îl face destul de relevant.

În top 10 cele mai bune cărți din istoria literaturii intră 5 cărți din secolul XIX și 5 cărti din secolul XX iar titlurile sunt următoarele:

Un veac de singurătate – Gabriel Garcia Marquez. Este titlul care i-a adus lui Gabriel Garcia Marquez premiul Nobel în anul 1982. Cu peste 30 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume, este, fără doar și poate, una dintre cele mai bune cărți ale veacului trecut.

Zgomotul și furia – William Faulkner. Este unul dintre numeroasele romane ale lui William Faulkner, premiat la rândul său cu distincția Nobel pentru literatură. Interpretarea acțiunii este deosebită și se bazează pe 4 naratori diferiți.

Spre far – Virginia Woolf. Este o analiză perfectă asupra relațiilor dintre adulți, în comparație cu cele dintre copii, pe care normele sociale nu îi influențează în niciun fel. Romanul este, în cea mai mare parte, autobiografic și este extrem de captivant.

Integrala prozei scurte – Truman Capote. Este o poveste elegantă și captivantă, pe care oricine o va îndrăgi. Cu multe note de ironie și de umor, Capote își poartă cititorul printr-un adevărat montagne russe de emoții.

Foc Palid – Vladimir Nabokov. Este cea mai bună carte a scriitorului rus, care a reușit să lase moștenire numeroase romane și povestiri deosebit de interesante. Ceea ce face operele lui Nabokov atât de interesante este faptul că deși a fost născut în Rusia și a trăit 20 de ani în această țară, a fost nevoit să se mute în Statele Unite pentru tot restul vieții.

Middlemarch – George Eliot. E un studiu interesant al vieții provinciale din Marea Britanie. Multă lume consideră această carte a fi cea mai bună nuvelă scrisă vreodată de o femeie ( Da, George Eliot este o femeie ) și merită să fie răsfoită.

Moby Dick – Herman Melville. În America Moby Dick este lectură obligatorie, fiind o adevărată capodoperă din literatura universală. Aventurile căpitanului Ahab de pe nava Pequod reușesc să rămână întipărite în mintea tuturor celor ce citesc acest roman. Cu siguranță, își merită locul pe lista celor mai bune zece romane din lume.

Marile Speranțe – Charles Dickens. Această carte își impresionează cititorul prin doze bine livrate de mister, iubire, speranțe și vise. Este, cu siguranță, o carte care poate să schimbe destine, iar locul pe care îl ocupă în preferințele celor mai mari scriitori ai lumii este bine meritat.

Crimă și Pedeapsă – Feodor Dostoievski. Povestea gândită de Dostoievski este o dramă complexă și foarte interesantă, care îl are în prim plan pe Raskolnikov, un student care plănuiește să omoare o bătrână cămătară pentru a scăpa de problemele financiare.

Emma – Jane Austen. Ultimul roman dintre cele 10 prezentate este o istorisire plină de umor englezesc, care transpune cititorul într-o lume în care cavalerii și domnițele erau realitate.

Evident, pe listă au apărut multe alte opere de neratat într-o viață, iar autori precum Charles Dickens, Ernest Hemingway sau William Shakespeare au intrat cu mai multe cărți în top. Cele 10 titluri de mai sus sunt considerate a fi, însă cele mai bune povești, care merită să fie citite cel puțin o dată în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *