Copa Libertadores – o înfruntare între giganții Argentinei

Distribuie

Fondată în 1960, Copa Libertadores este cea mai importantă competiție fotbalistică din America de Sud, acolo unde fotbalul este o adevărată religie. 47 de echipe de club din 10 țări se luptă pentru supremație, iar echipa care a reușit să câștige de cele mai multe ori titlul este Independiente, cu 7 cupe.

Anul acesta însă, o altă echipă din Argentina a reușit să se impună, iar aceasta este River Plate. Ceea ce a fost foarte interesant la finala din 2018 este faptul că s-a disputat, pentru prima dată în istorie, între două echipe din patria lui Messi: River Plate și Boca Juniors.

După două meciuri extrem de disputate, River Plate s-a impus cu 5 la 3 (2-2 în primul meci și 3-1 în cel de-al doilea). Finala nu a fost fără peripeții însă. Din cauza violențelor de la Buenos Aires din tur organizatorii au fost obligați să o mute în Madrid, ceea ce a creat o altă premieră.

Cu toate problemele însă, meciul a fost unul extrem de disputat și cele două echipe au primit apreciere inclusiv din partea marilor rivali din Brazilia, care au recunoscut că Boca-River este cel mai tare derby posibil din America de Sud.

Ce trebuie să știi despre Copa Libertadores?

Dacă nu ai avut de a face cu fotbalul din America de Sud și te-a pasionat mai mult fotbalul din Europa, sunt câteva lucruri foarte interesante care merită să fie amintite, referitoare la Copa Libertadores:

  • Este considerată cea de-a 5-a competiÈ›ie fotbalistică din lume, ca importanță. Pe primele locuri sunt Cupa Mondială, Champions League, Uefa Euro È™i Copa America.
  • Succesul în rândul suporterilor este unul uriaÈ™. Media participării pe stadioane este de 24.362 de spectatori pentru fiecare meci, ceea ce plasează competiÈ›ia din America de Sud pe locul 3 după Cupa Mondială ( 34.039 spectatori ) È™i Champions League ( 41.1120 spectatori).
  • DeÈ™i sunt 11 țări ale căror echipe de club intră în competiÈ›ie, Argentina È™i Brazilia au reuÈ™it să câștige 41 dintre cele 59 de competiÈ›ii de până acum. ÃŽn dreptul echipelor de club din Argentina sunt trecute 24 de titluri iar în dreptul celor din Brazilia sunt trecute 17 titluri.
  • Unul dintre recordurile deÈ›inute de Copa Libertadores este cel al celui mai rapid gol din istorie. ÃŽn 2004, Marc Burrows a reuÈ™it să înscrie în doar 2.5 secunde de la fluierul de start.
  • De asemenea, în această competiÈ›ie s-a înregistrat un scor cu adevărat impresionant: 11-2. Echipa uruguaiană Penarol a câștigat împotriva Valenciei, din Venezuela, cu 11 la 2.

Merită urmărită competiția Sud Americană?

Cu siguranță! Deși este clasată sub Champions League-ul european, Copa Libertadores stârnește numeroase pasiuni și orgolii. Este una dintre cele mai antrenante competiții din lume și reușește să dea naștere unui fotbal spectaculos, cu multe goluri și cu foarte multe momente memorabile. Pentru un pasionat al sportului cu balonul rotund este o competiție care crează un adevărat spectacol și merită să fie urmărită, cel puțin în fazele finale atunci când se luptă giganți din Brazilia sau Argentina.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *