Ce înseamnă testele de siguranță EURO Ncap și de ce sunt necesare?

Distribuie

Euro NCAP este considerat a fi unul dintre cele mai relevante teste atunci când vine vorba despre siguranța pe care o oferă autovehiculele noi. Organizația îniințată în 1997 reușește să testeze majoritatea automobilelor produse în fabricile din întreaga lume și le notează în funcție de gradul de siguranță pe care îl au.

Deși există și anumite voci care consideră că aceste teste nu sunt tocmai relevante, foate multe persoane se bazează pe notele obținute într-un astfel de test în momentul în care achiziționează un nou automobil.

Ce teste se fac la Euro NCAP?

ÃŽn principiu, se fac mai multe tipuri de teste:

  • Teste de impact frontal. Acestea presupun lansarea automobilului către un obstacol solid, la o viteză prestabilită. Testele sunt filmate, ia impactul pe care îl are accidentul asupra pasagerilor se poate vedea foarte bine.
  • Teste de impact lateral. Acestea simulează accidentele care se petrec, de regulă, în intersecÈ›ii.
  • Teste de răsturnare. Foarte multe dintre accidentele care au loc în trafic aung la răsturnări, ceea ce face extrem de necesare astfel de teste.
  • Teste de impact cu mobilierul stradal sau cu alte automobile

În general, scopul testelor este acela de a proteja pasagerii sau pietonii, motiv pentru care sunt testate îndeosebi sistemele active de siguranță și impactul pe care îl au accidentelor asupra unor manechine.

Cât de relevante sunt testele Euro NCAP?

Sunt relevante atâta vreme cât accidentele se produc la o viteză ce nu depășește viteza la care s-a făcut testul. Testul frontal, spre exemplu, se realizează la viteza de 64 de km pe oră. Dacă viteza este mai mare, rezultatele pot fi destul de irelevante.

Testele EuroNCAP sunt singurele teste ce se fac pe mașini?

Nu! Fiecare producător auto are propriile centre de testare, iar modalitățile de testare și rezultatele pot fi destul de diferite de la brand la brand.

De asemenea, la nivel mondial există mai mmulte organizații care testează automobile. În America este NHTSA, în Australia este ANCAP, care este o variantă similară organizației europene, iar în Japonia există OSA.

Ce trebuie să mai știi despre Euro NCAP?

Euro NCAP este acronimul de la European New Car Assesment Programme și se află în Bruxelles, Belgia. Sistemul de testare se bazează pe un sistem ceva mai vechi, introdus în anul 1979 în America și a evoluat destul de mult din momentul în care a fost introdus.

Acesta este susținut de o mulțime de organizații automobilistice, de Comisia Europeană și de mai multe guverne din Europa.

În mod normal, testarea nu este obligatorie pentru automobile. Cu toate astea, majoritatea producătorilor își doresc să testeze mașinile pe care le produc, deoarece rezultatele la teste pot însemna vânzări mai mari și o încredere mai mare într-un anumit brand.

Datorită acestei organizații, piața automobilelor a evoluat foarte mult iar mașinile au devenit din ce în ce mai sigure. Este o evoluție firească, în condițiile în care o notă mică poate să aibă un efect destul de neplăcut asupra vânzărilor.

Deși testele nu se dovedesc întotdeauna 100% relevante pentru situațiile din trafic, sunt mai mult decât binevenite, în condițiile în care contribuie la siguranța din trafic, lucru pe care fiecare participant și-l dorește.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *