Stimuleaza memoria si imbunatatiti concentrarea cu remedii naturale

Distribuie

Memoria poate fi definita ca un proces prin care toate vietatile, inclusiv oamenii, retin informatiile invatate prin experienta sau prin perceptii senzoriale. Cunoasterea mecanismelor care ne permit sa ne amintim ne poate ajuta sa imbunatatim memoria, impreuna cu performanta noastra academica si profesionala, precum si sa imbunatatim si imbogatim relatiile umane.

Mecanismul de selectie a amintirilor noastre si durata lor este destul de complex: este situat intr-o zona profunda a creierului numita hipocamp, desemnata sa gestioneze emotiile, sentimentele, perceptia realitatii, comportamentele legate de nevoile primare, indispensabile pentru supravietuirea unui individ, cum ar fi obtinerea de hrana, bautul si mancatul, gestionarea relatiilor interpersonale si de mediu etc.

De aici se poate deduce ca invatarea sau uitarea de informatii si experiente sunt legate de numerosi factori, atat cognitivi, cat si emotionali, si sunt influentati de motivatii si elemente afective, precum emotiile pozitive sau negative, cu un proces mental de stocare activ, si nu prin stocarea automata si pasiva a datelor.

Unele comportamente ne pot ajuta sa ne imbunatatim performanta cognitiva. Memoria poate fi „antrenata” si, aproape ca un muschi care se intareste cu activitatea fizica, daca este exercitata asiduu si prin tehnici speciale de invatare, mentinand-o eficienta chiar si cu inaintarea in varsta. Pe de alta parte, experientele psihice extrem de traumatizante si suparatoare pot reduce memoria in general, deoarece par sa induca disfunctii cerebrale influentate de hormonii de stres.

O alimentatie echilibrata, dormitul unui numar de ore si eliminarea stresului ajuta si acestea la imbunatatirea memoriei si concentrarii.

Cumpara produse ce contin echinaceea, cu proprietati imunostimulatoare specifice. Sau alege-le pe cele ce contin extract de afine, soc, mur, acerola, portocale rosii, bogate in vitamina C si antocianozide, cu puternice proprietati antioxidante, reparatoare, imunostimulatoare pentru cresterea apararii organismului.

In perioadele de oboseala deosebita si de oboseala fizica sau psihica, sau de suprasolicitare, poate fi convenabil sa se suplimenteze vitaminele B, mai ales cand exista un aport deficitar in alimentatia obisnuita, deoarece favorizeaza transformarea lor in energie. Din cauza unei alimentatii incorecte, dezordonate, sarace in fructe si legume si in special in minerale precum fier, fosfor si vitamine, este indicat, pe langa incercarea de rationalizare a alimentatiei, administrarea de suplimente de vitamine B.

Mai mult, in situatii de crestere a presiunii psihologice cu suprasolicitare excesiva a mintii, adesea induse de tensiuni emotionale puternice, stres, fluctuatii de dispozitie, exces de radicali liberi care accelereaza imbatranirea celulara, suplimentarea cu alimente nutraceutice precum fructele de schisandra, cu un tonic si adaptogen este o actiune utila. Alege suplimente pe baza de fructe Goji, cu activitate antioxidanta specifica pentru contracararea daunelor progresive cauzate de stresul oxidativ si imbatranirea functiilor mentale si vizuale, sau Bacopa, un remediu clasic din medicina ayurvedica, folosit in mod traditional impotriva anxietatii si lipsei de concentrare, pentru a imbunatati facultatile intelectuale, capacitatea de procesare mentala si memoria. Sau poti alege produse ce contin Matè si Rodiola, specifice pentru a contracara oboseala fizica si psihica, precum si Ginseng coreean si Guarana, utile pentru stimularea vitalitatii organismului in cazul studiului sau muncii deosebit de intense, cu efecte pozitive asupra eficientei mentale si capacitatii de retinere a memoriei.

Pe masura ce imbatranim, putem incerca sa incetinim declinul cognitiv prin aportul regulat de antioxidanti, precum extractul din seminte de struguri, care protejeaza celulele de stresul oxidativ, sau algele Klamath, bogate in pigmenti antioxidanti si cu o completitudine nutritionala exceptionala.

Toate aceste suplimente nutraceutice pot fi utile in prezenta unei concentratii slabe, oboseala fizica si psihica, luciditate slaba, calitate slaba a somnului, probleme de memorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *