Ce înseamnă legea offshore pentru economia românească?

Distribuie

Sfârșitul anului 2018 a însemnat promulgarea legii offshore, care are rolul de a reglementa exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. De-a lungul a mai bine de un an, această lege a stârnit foarte multe dezbateri în mediul public iar promulgarea a dus și ea la numeroase reacții atât în România cât și în afara țării.

Ce înseamnă offshore?

O companie offshore este o companie care este înregistrată într-o țară cu legislație autonomă, însă desfășoară activități în altă țară.

În teorie, legea offshore este gândită în așa fel încât să atragă mai mulți bani la buget pentru exploatările de gaze din Marea Neagră.

Care sunt principalele prevederi ale legii offshore?

  • Gazele vor fi impozitate progresiv, cu procente între 30 È™i 70% pentru veniturile suplimetare obÈ›inute din majorarea preÈ›urilor.
  • Companiile nu vor putea să își deducă investiÈ›ii mai mari de 30% din impozitul pe veniturile suplimentare;
  • Cei care exploatează gaze în Marea Neagră trebuie să aibă angajaÈ›i români în proporÈ›ie de 25%;
  • 50% din producÈ›ia de gaze extrase vor trebui să fie vândute pe piaÈ›a românească;
  • Statul are obligaÈ›ia să folosească banii obÈ›inuÈ›i din impozitarea veniturilor suplimentare pentru a extinde reÈ›eaua de gaze È™i pentru a o îmbunătăți.

Care este impactul acestor prevederi?

În primă instanță, mai multe companii offshore care promiseseră o decizie de investiție în exploatarea gazului din Marea Neagră până la sfârșitul anului, au amânat decizia pentru anul viitor. Compania austriacă OMV a condamnat amânarea până la sfârșitul anului a adoptării legii offshore iar reprezentanții săi au apreciat că vor lua o decizie în 2019.

Black Sea Oil and Gas este o altă companie care a amânat o decizie în acest sens, considerând că legea offshore va transforma România într-o țară necompetitivă în comparație cu alte zone.

Guvernanții consideră că legea este una bună și că va atrage la bugetul de stat miliarde de dolari, la care se adaugă redevențe, impozit pe profit, taxe și dividende. Totuși, analiștii din domeniu consideră că impactul nu va fi unul tocmai pozitiv, în condițiile în care companiile care urmau să investească în Marea Neagră trebuie să își facă alte calcule și este posibil să renunțe la investiție.

De ce este legea Offshore atât de importantă?

Redactarea corectă a acestei legi este esențială pentru viitorul României, în condițiile în care volumul rezervelor de gaz din teritoriul țării din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi. Acest lucru poate să asigure independență energetică pentru România pentru următorii 20 de ani și chiar să ne transforme țara într-un adevărat hub energetic regional.

Valoarea celor 200 de miliarde de metri cubi se ridică la 47 de miliarde de dolari.

În teorie, gazul ar trebui să fie exploatat onshore, ceea ce ar aduce o mulțime de beneficii. Din păcate, nu avem tehnologia necesară pentru exploatare fiind obligați să apelăm la companii offshore, ceea ce însamnă costuri mai mari pentru consumatori și chiar riscul ca gazul extras în România să nu poată fi vândut în România.

Ceea ce este cert este că se dorește o politică pe termen lung în ceea ce privește exploatarea offshore din Marea Neagră și o strategie energetică echilibrată, care să aducă atât bani la bugetul de stat, dar să nu îndepărteze investitorii care pot exploata gazul. Din păcate, promulgarea legii a dus la amânări și la o serie de necunoscute pe care le vom descoperi în anii ce vor urma.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *